Τι λένε τα προγνωστικά για τα Όσκαρ

Τα προγνωστικά των bookmakers δεν πέφτουν πάντα μέσα, όμως είναι πάντα ένας καλός “οδηγός” για το τι μπορούμε να περιμένουμε για μεγάλα γεγονότα. Και αν δεν είναι μεγάλο γεγονός τα βραβεία Όσκαρ, τότε δεν ξέρουμε τι είναι!

Οι στοιχηματικές εταιρείες φυσικά δε θα μπορούσαν να μην πάρουν μέρος στο... πάρτυ των προγνωστικών που παραδοσιακά προηγείται κάθε τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ. Ας δούμε λοιπόν τι “βλέπουν” φέτος.

Καλύτερη ταινία

Το πλέον πολυπόθητο βραβείο φαίνεται πως θα καταλήξει φέτος, αν πιστέψουμε φυσικά τους bookmakers, στο “12 Χρόνια Σκλάβος”, το οποίο δίνεται σε εξευτελιστικά χαμηλές αποδόσεις σε όλες τις στοιχηματικές εταιρείες, που προεξοφλούν ήδη τη νίκη του. Ακολουθεί αρκετά πιο πίσω το “Gravity” και ακόμα πιο πίσω τα “American Hustle” και “Dallas Buyers Club”.

Καλύτερη σκηνοθεσία

Σχεδόν σίγουρο θεωρείται από τις στοιχηματικές εταιρείες αυτό το Όσκαρ, και το έχει... καπαρώσει ο Αλφόνσο Κουαρόν για το “Gravity”. Δεύτερος στις προτιμήσεις έρχεται ο Στιβ Μακ Κουιν για το “12 Χρόνια Σκλάβος”, και ακολουθούν πολύ πίσω οι άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Α' Ανδρικός Ρόλος

Το μεγάλο φαβορί σε αυτήν την κατηγορία είναι ο Μάθιου Μακ Κόναχι (“Dallas Buyers Club”), που δείχνει να συγκεντρώνει περισσότερες προτιμήσεις από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο (“Ο Λύκος της Γουολ Στριτ”) και τον Τσιουέτελ Ετζιοφόρ (“12 Χρόνια Σκλάβος”).

Α' Γυναικείος Ρόλος

Εδώ τα πράγματα δείχνουν ίσως πιο ξεκάθαρα απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Η εξαιρετική ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ στο “Blue Jasmine” φαίνεται πως θα της εξασφαλίσει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της, μετά από αυτό του 2004 για το “The Aviator”. Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες περνούν σε δεύτερη μοίρα, με την Έιμι Άνταμς (“American Hustle”) και Σάντρα Μπούλοκ (“Gravity”) να είναι λίγο πιο πάνω.

Β' Ανδρικός Ρόλος

Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί, και αυτό είναι ο Τζάρεντ Λέτο, που έλαμψε στο “Dallas Buyers Club”. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω ο Μίκαελ Φάσμπεντερ (“12 Χρόνια Σκλάβος”) και ο Μπαρκάντ Αμπντί (“Captain Phillips”).

B' Γυναικείος Ρόλος

Στην κατηγορία του Β' Γυναικείου Ρόλου αναμένεται να έχουμε μάχη ανάμεσα στη Λουπίτα Νιόνγκο (“12 Χρόνια Σκλάβος”) και την Τζένιφερ Λόρενς (“American Hustle”). Θα είναι τεράστια έκπληξη αν τελικά επικρατήσει κάποια από τις Σάλι Χόκινς (“Blue Jasmine”), Τζουν Σκουίμπ (“Nebraska”) ή Τζούλια Ρόμπερτς (August: Osage County).

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο

Αυτή είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα κατηγορία, με τις αποδόσεις να είναι σχετικά κοντά, αλλά το “12 Χρόνια Σκλάβος” να προηγείται του “Philomena” και του “Before Midnight”, ενώ πιο πίσω βρίσκουμε το “Λύκο της Γουολ Στριτ” και το “Captain Phillips”. Το ενδιαφέρον έγκειται στο εξής: Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, τότε το “12 Χρόνια Σκλάβος” θα κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, χωρίς να κερδίσει κανένα άλλο από τα “μεγάλα” Όσκαρ! Επομένως, αν σκεφτούμε λίγο... πονηρά, ίσως το “12 Χρόνια Σκλάβος” έχει σημαντικό προβάδισμα εδώ.

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο

Δύο είναι οι ταινίες που αναμένεται να... κονταροχτυπηθούν για αυτό το βραβείο: Το πρωτότυπο “Her” και το... πανταχού παρόν “American Hustle”, με τα “Dallas Buyers Club”, “Nebraska” και “Blue Jasmine” να ακολουθούν από απόσταση.

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Άλλο ένα Όσκαρ που φαίνεται να έχει “κλειδώσει”, με μεγάλο φαβορί το “Frozen”, που αντικειμενικά ήταν πιο ολοκληρωμένη ταινία (και άρα πιο “οσκαρική”) από τα “Despicable Me 2” και “The Croods”. Μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το “The Wind Rises” και ακόμα μικρότερες το “Ernest and Celestine”.

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

“La Grande Belezza”. Το αριστούργημα του Πάολο Σορεντίνο που λατρεύτηκε από τους κριτικούς δείχνει ότι δύσκολα θα χάσει αυτό το Όσκαρ, με το δανέζικο “The Hunt” να ακολουθεί στα προγνωστικά και ακόμα πιο πίσω το βελγικό “The Broken Circle Breakdown”.