Η μάχη του Στάλινγκραντ, επιστρέφει στους κινηματογράφους

Με αφορμή την επέτειο των 71 χρόνων από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού στη Μάχη του Στάλινγκραντ στις 2 Φεβρουαρίου 1943, η New Star διοργανώνει από 30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουάριου, εβδομάδα προβολών της επικής ταινίας που ολοκληρώθηκε σε δυο μέρη στους κινηματογράφους.

Η ταινία «Η μάχη του Στάλινγκραντ» είναι μια αναπαράσταση γυρισμένη μόνο λίγα χρόνια μετά (1949), της ομώνυμης ιστορικής μάχης του 1943,. Για τη δημιουργία της ταινίας βοήθησαν τόσο ο Κόκκινος Στρατός, αξιοποιήθηκαν βετεράνοι, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά τανκς, αεροπλάνα και πλοία (καθώς και γερμανικός εξοπλισμός που είχε μείνει από τις μάχες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Η ταινία απαρτίζεται από δυο μέρη, εξιστορώντας τη σθεναρή και ηρωική μάχη που έδωσε ο Κόκκινος Στρατός κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, κάτω από την καθοδήγηση του Μπολσεβίκικου Κόμματος με γραμματέα τον Ι. Β. Στάλιν, κατά την επέμβαση των Γερμανών για την κατάληψη του.

Στο πρώτο μέρος «ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ» απεικονίζεται η σχεδίαση από το Στάλιν στο Κρεμλίνο της άμυνας του Στάλινγκραντ από την επίθεση των δυνάμεων της Βέρμαχτ. Ο Χίτλερ θεωρεί το Στάλινγκραντ πόλη κλειδί για την τελική νίκη του στη Σοβιετική Ένωση και διατάζει τους στρατηγούς του να την καταλάβουν με κάθε κόστος. Καθώς οι δυνάμεις της Βέρμαχτ πορεύονται προς το Στάλινγκραντ, ο Κόκκινος Στρατός μαζί με τους κατοίκους του προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, πολεμώντας σώμα με σώμα και πετυχαίνοντας την ανάκαμψη της Γερμανικής επίθεσης. Στη Μόσχα σχεδιάζεται η αντεπίθεση.

Στο δεύτερο μέρος «Η ΝΙΚΗ» παρουσιάζεται η αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού εναντίον στη Βέρμαχτ με την κωδική ονομασία«Ουρανός». Οι Γερμανοί είναι περικυκλωμένοι και οι τελευταίες τους προσπάθειες επίθεσης στο Στάλινγκραντ αποτυγχάνουν. Ο Γερμανός στρατηγός Φρίντριχ φον Πάουλους, δέχεται εντολή από τον Χίτλερ να συνεχίσουν τις επιθέσεις.

Οι Σοβιετικοί κοντά στην πόλη καταστρέφουν την έκτη στρατιά. Μετά από αυτό οι Σοβιετικοί γίνονται οι κυρίαρχοι της μάχης και ο στρατηγός Φρίντριχ φον Πάουλους διατάζει τα εναπομείναντα στρατεύματα του να παραδοθούν. Μετά την επιτυχία του Κόκκινου Στρατού κάτοικοι και στρατιώτες πραγματοποιούν μια μεγαλειώδη πορεία στο απελευθερωμένο Στάλινγκραντ, ενώ ο Στάλιν στη Μόσχα κοιτάζει σ’ ένα χάρτη το Βερολίνο.

Η ταινία κέρδισε την «Κρυστάλλινη Σφαίρα» το 1949 στο Karlovy Vary Film Festival, Ο Αλεξέι Ντίκι, που υποδύθηκε τον Στάλιν, έλαβε βραβείο το 1949 στο Gottwaldov Film Festival και ο σκηνοθέτης Βλαντιμίρ Πετρόβ κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των εργαζομένων της Τσεχοσλοβακίας. Στο σκηνοθέτης Πετρόβ, στο διευθυντή φωτογραφίας Γιούρι Γεκέλσικ και σε τέσσερις ηθοποιοί – Αλεξέι Ντίκι, Νικολάι Σιμόνοβ, Γιούρι Σούμσκι και ο Βλαντιμίρ Γκαντάροβ – απονεμήθηκε το «Βραβείο Στάλιν» το 1950 για την ταινία.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν από 30 Ιανουαρίου έως και 5 Φεβρουαρίου αποκλειστικά στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα new star art cinema (Κρέμου 141, Καλλιθέα) και Titania Cinemax (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).