Η νέα ταινία του Γιώργου Σερβετά στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου

Η ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά θα κάνει την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και στο τμήμα Panorama, στο οποίο παίζονται ταινίες με φρέσκια ματιά και αισθητική από όλο τον κόσμο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ενότητας Panorama, Wieland Speck, δηλώνει για την ταινία: «η πρωταγωνίστρια, η Αντιγόνη, προσπαθώντας να φτιάξει τη ζωή της, πρέπει να δημιουργήσει το δικό της χώρο και να αντιμετωπίσει όλες τις καταστάσεις με την ίδια συναρπαστική δύναμη χαρακτήρα που είχε επιδείξει και η αρχαία πρόγονός της».

Η ταινία συνεχίζει την επιτυχημένη φεστιβαλική της πορεία μετά τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο και στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, από τα οποία συγκέντρωσε εξαιρετικές κριτικές.

Παρόντες στην προβολή του Βερολίνου θα είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Σερβετάς, η πρωταγωνίστρια Μαρίνα Συμεού, ο μοντέρ Πάνος Βουτσαράς, καθώς και οι παραγωγοί της ταινίας, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και Φένια Κοσοβίτσα.

Η μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Σερβετά καταπιάνεται με τη βία, την αδιαφορία και τη συμμετοχή. Πρόκειται για ένα μετά-γουέστερν με σκηνικό μια λεηλατημένη από τους ανθρώπους, ελληνική κωμόπολη. Εκεί, στον ασφυκτικό κλοιό της μικρής κοινωνίας και της άναρχης δόμησης, υποβόσκει η βία, οι προκαταλήψεις και ένας συλλογικός, ανομολόγητος όρκος σιωπής. Την πλοκή πυροδοτεί μια τριαντάχρονη γυναίκα που κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επικρατούσε μέχρι τώρα, το “Να Κάθεσαι και να Κοιτάς”.

Σύνοψη της ταινίας:

Χειμωνιάτικος ουρανός. Πράσινα λιβάδια. Αποθήκες σιτηρών. Ένα τραίνο καταφτάνει στον άδειο σταθμό. Αποβιβάζεται μόνο η Αντιγόνη, μια νέα κοπέλα γύρω στα 30. Κανείς δεν την περιμένει, εκτός από έναν γέρο άντρα, που περνάει όλη τη μέρα στον έρημο σταθμό. Η Αντιγόνη έχει επιστρέψει στην πόλη που γεννήθηκε και φαίνεται αποφασισμένη να μείνει εκεί. Συναντιέται με την Ελένη, μια φίλη από τα παλιά, πιάνει δουλειά ως καθηγήτρια Αγγλικών στο τοπικό φροντιστήριο, τα φτιάχνει με τον Νίκο, ένα αγόρι νεότερο και ευχάριστα αφελές. Η αναζήτηση της Αντιγόνης για μια απλή ζωή στους ήσυχους δρόμους της μικρής πόλης σταδιακά αποδεικνύεται πιο μπερδεμένη απ’ ό,τι έχει φανταστεί. Σύντομα θα βρεθεί μπλεγμένη σε καταστάσεις που απαιτούν δράση. Και η ένταση όλο μεγαλώνει…