Τα βραβεία του Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Βαλκανίων

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, έπειτα από ένα online κινηματογραφικό ταξίδι 38 ημερών, έπεσε η αυλαία του 2ου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους των Βαλκανίων, altcine Action!

Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από την διαδικτυακή πύλη altcine, γνώρισε και φέτος πολύ μεγάλη επιτυχία. Η τελετή λήξης έγινε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, παρουσία πολλών νέων και μεγαλύτερων σκηνοθετών, επαγγελματιών της κινηματογραφικής αγοράς, καθώς και εκπροσώπων του Υπουργείου Πολιτισμού και Πρεσβειών των Βαλκανικών χωρών στην Ελλάδα.

H βραδιά ξεκίνησε με την επίσημη τιμητική πρεμιέρα της ταινίας Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, μεγάλης νικήτριας εφέτος τόσο στο Φεστιβάλ της Δράμας, όσο και στις Νύχτες Πρεμιέρας. Το Red Hulk πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των χορηγών του 1ου Βραβείου altcine Action! 2012, το οποίο είχε κερδίσει η Ασημίνα Προέδρου με την προηγούμενη ταινία της. Το Red Hulk είναι το αποτέλεσμα των βραβείων της πρώτης διοργάνωσης του altcine Action!.

Συνολικά, διαγωνίστηκαν 46 ταινίες από 10 χώρες των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είχε τη μερίδα του λέοντος με 26 ταινίες. Ακολούθησαν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που είχαν από 3 ταινίες. Από 2 ταινίες είχαν η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σερβία, ενώ με μια ταινία διαγωνίστηκαν η Κύπρος και η Σλοβενία.

Τα 3 πρώτα βραβεία προέκυψαν από την διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού, ενώ εφέτος, δόθηκαν και τέσσερα βραβεία από ειδικές επιτροπές.

Το 1ο βραβείο, απονεμήθηκε στην ταινία Under Stress του Πάρη Πατσουρίδη. Το 2ο βραβείο απέσπασε η ταινία A Hardworking Robber του Μιχάλη Φελάνη ενώ το τρίτο βραβείο κέρδισε ο Χάρης Γιουλάτος για την ταινία του Butterfly.

Το βραβείο των διοργανωτών Altcine Award, από εφέτος μετονομάζεται σε βραβείο Αλίντας Δημητρίου στη μνήμη της σπουδαίας ντοκιμαντερίστριας που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Το βραβείο αυτό απονεμήθηκε στην ρουμάνικη ταινίαThePillofHappiness, της Cecilia Felmeri. Το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό της σκηνοθέτιδας, ο πρόξενος της Ρουμανίας στην Αθήνα, Radu Boboc, από το επίτιμο μέλος της επιτροπής και σύντροφο της Αλίντας Δημητρίου, Σωτήρη Δημητρίου και τον Σάκη Μπουζάνη, εκπρόσωπο της εταιρείας post-production 2|35, η οποία είναι η αποκλειστική χορηγός του βραβείου και προσφέρει όλη τη διαδικασία post-production για την επόμενη ταινία της νικήτριας.

Φέτος, για πρώτη χρονιά απονεμήθηκαν δύο ειδικά βραβεία.

Η επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας αποτελούμενη από τους Διευθυντές Φωτογραφίας, Αργύρη Θέο και Κώστα Σταμούλη, μέλη της της Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC) και τον Bredrag Bambic, Πρόεδρο της Ένωσης Σέρβων Κινηματογραφιστών, βράβευσε τον Κίριλ Προντάνοβ για την φωτογραία του στην ταινία The Bed (Βουλγαρία). Το βραβείο παρέλαβε η κ. Μαριάνα Πετρόβα, από την Πρεσβεία της Βουλγαρίας και έχει για έπαθλο το software Tiffen Dfx, χορηγία MC Manios

Η επιτροπή για το Βραβείο Καλύτερου Μοντάζ, αποτελούμενη από τους μοντέρ μοντέρΓιώργο Μαυροψαρίδη από την Ελλάδα, Aleksandra Milovanovic από την ΣερβίακαιIlir Butka από την Αλβανία, απένειμε το βραβείο στην Ιωάννα Σπηλιοπούλουγια το μοντάζ στην ταινία Κοφ'το του Βασίλη Καλαμάκη. Το βραβείο αυτό έχει για έπαθλο το software AVID Media Composer 7, χορηγία Telmaco/Avid.

Ακόμη, το Βραβείο Καλύτερου Κριτή που έγινε θεσμός από πέρυσι, προσφέρει πλέον ένα πολύ μεγάλο δώρο. Σε συνεργασία με το Divan Film Festivalο νικητής θα ταξιδέψει στη Ρουμανία όπου διεξάγεται αυτό το φεστιβάλ και θα παρουσιάσει επιλογές από τις φετινές ταινίες του altcine Action! Εφέτος, πρόεδρος της επιτροπής για το Βραβείο Καλύτερου Κριτή ήταν ο Ρουμάνος ακαδημαϊκός και καλλιτεχνικός διευθυντής του Divan Film Festival, Marian Tutui και μέλη, η ελληνίδα ακαδημαϊκός και θεωρητικός Λύδια Παπαδημητρίου , καθώς και η Ana Grgic , ερευνήτρια από την Κροατία. Η επιτροπή αποφάσισε ότι η Καλύτερη Κριτής ήταν η Abbie Saunders από την Αγγλία.

Όλες οι ταινίες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ συνεχίζουν βρίσκονται online στην ηλεκτρονική διεύθυνση του φεστιβάλ: www.altcineaction.com, όπου μπορεί κανείς να δει και τις βαθμολογίες και τις κριτικές του κοινού.