Κρις Κάιλ: Ποιος ήταν ο πραγματικός American Sniper;

Της Λήδας Δεληγιάννη

Παρά τις σχετικές επιφυλάξεις για τα χολυγουντιανά blockbusters με θέμα την τρομοκρατία ή τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το American Sniper ήταν στα must see που είχα βάλει στον εαυτό μου. Και αν εξαιρέσει κανείς το τελευταίο 5λεπτο της ταινίας, όπου ο Κλιντ Ίστγουντ έκανε έναν "επικήδειο", πολύ "αμερικανοπρεπή" για τα δικά μου δεδομένα, η ταινία "Ελεύθερος Σκοπευτής" υπήρξε μια από τις καλύτερες (ίσως και η καλύτερη) που έχω δει για τον πόλεμο αυτόν του Ιράκ, που στοιχειώνει ακόμη τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια από τις καλύτερες επιλογές του Ίστγουντ (που πλέον κάθεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη) ήταν - κατά τη γνώμη μου- μια υπόνοια ότι η ιστορία του American Sniper, Κρις Κάιλ (Chris Kyle), του φονικότερου σκοπευτή στην ιστορία των ΗΠΑ και του "Μουστάφα" (ενός Ιρακινού ελεύθερου σκοπευτή, που απεδείχθη ο "Θεριστής" των Αμερικανών στρατιωτών που πολέμησαν στο Ιράκ).

Ποιος ήταν όμως ο Κρις Κάιλ, ο πραγματικός Ελεύθερος Σκοπευτής;

Γεννημένος στις 8 Ιουλίου του 1974, ο Κάιλ (Cristopher Scott Kyle) ήταν ένα παιδί από το Τέξας που μεγάλωσε με τη σκληρή παράδοση των νότιων πολιτειών της Αμερικής. Από το μπαμπά του γαλουχήθηκε για να γίνει δεινός κυνηγός, που το χέρι του δεν έτρεμε ούτε ελάχιστα όταν ήταν να αφαιρέσει μια ζωή (έστω και ελαφιών στην αρχή).

Όταν τελείωσε το σχολείο ασχολήθηκε επαγγελματικά με το ροντέο αλλά και έγινε άρτιος χειριστής όπλων.

Το 1999 κατατάχθηκε στο πλέον επίλεκτο σώμα των αμερικανικών δυνάμεων, τους SEALS του αμερικανικού ναυτικού.

Το 2003 έφυγε για την πρώτη του αποστολή στο μέτωπο του Ιράκ. Για πρώτη φορά τράβηξε σκανδάλη εναντίον ανθρώπου και σκότωσε μια νεαρή Ιρακινή μάνα, η οποία κρατούσε με το ένα χέρι το παιδί της και με το άλλο μια αντιαρματική χειροβομβίδα που ετοιμαζόταν να ρίξει κατά αμερικανικών στρατευμάτων.

Το 2008 πέτυχε μια βολή που πιθανόν θα διδάσκεται για χρόνια στον αμερικανικό στρατό: από απόσταση 1.920 μέτρων πυροβόλησε και πέτυχε έναν Ιρακινό σκοπευτή (τον "Μουστάφα" της ταινίας).

Αποστρατεύτηκε το 2009, με σοβαρά συμπτώματα PSTD (Post-traumatic stress disorder). Στο "ενεργητικό" του είχε 160 επιβεβαιωμένους θανάτους από τις σφαίρες του ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να έχει σκοτώσει ακόμη 100 άνθρωπους.

Η Σιένα Μίλερ ενσάρκωσε την Τάγια Κάιλ (αριστερά), σύζυγο του Κρις

Σαν μια προσπάθεια να ξορκίσει τα φαντάσματα που τον στοίχειωναν από τις σκαιές εικόνες του πολέμου και το PSTD, ασχολήθηκε αφιλοκερδώς με την επανεκπαίδευση βετεράνων στρατιωτών, ιδίως όσων έμειναν με αναπηρίες από τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και όσους έπασχαν επίσης από PSTD.

Το 2012 υπέγραψε και κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο "American Sniper", το οποίο έγινε η βάση του σεναρίου για την ομώνυμη ταινία του Ίστγουντ.

Πριν από δυο χρόνια, το Φεβρουάριο του 2013, ο Κάιλ έπεσε νεκρός μαζί με τον 35χρονο Τσαντ Λίτλεφιλντ, επίσης βετεράνο του αμερικανικού στρατού, από τις σφαίρες του 25χρονου Έντι Ρέι Ρουθ, ο οποίος επίσης πολέμησε στο Ιράκ.

O Έντι Ρέι Ρουθ

Τα σώματα του Κάιλ και του Λίτλεφιλντ βρέθηκαν γαζωμένα με σφαίρες σε σκοπευτήριο του Τέξας. Στα κινητά των δυο ανδρών, βρέθηκαν μηνύματα που αντάλλασσαν λίγη ώρα πριν το θάνατο τους ότι ο Έντι τους τρομάζει καθώς δεν φαίνεται να "είναι ψυχολογικά καλά". "Αυτός ο τύπος είναι τελείως τρελός", έγραψε με SMS ο Κρις Κάιλ στον φίλο του Τσαντ Λίτλφιλντ που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητο. "Βρίσκεται πίσω μου και παρακολουθεί τα νώτα μου", τού είχε απαντήσει εκείνος για τον Εντι Ρουθ που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα... 

Ο Ρέι καταδικάστηκε χθες σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αναστολής

Φωτογραφία εξωφύλλου: Βασίλης Μουαμελετζής