Γυμναστείτε οικονομικά στα δημοτικά γυμναστήρια

Οι γιατροί συμφωνούν ότι η άσκηση είναι φάρμακό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το καλοκαίρι είναι εύκολο να αθληθεί κανείς γιατί το ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες σε αντίθεση φυσικά με το χειμώνα όπου το κρύο, η βροχή λειτουργούν ανασταλτικά .

Πολλοί καταφεύγουν σε ιδιωτικά γυμναστήρια όμως υπάρχουν και άτομα που ελέω οικονομικής κρίσης αδυνατούν να το κάνουν. Υπάρχει όμως λύση και για όσους δεν διαθέτουν πολλά χρήματα και αυτή ακούει στο όνομα «δημοτικά γυμναστήρια» που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καλά εξοπλισμένα ιδιωτικά γυμναστήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το κόστος για τη συμμετοχή στα ομαδικά προγράμματα του δημοτικού γυμναστηρίου ζωγράφου είναι μόλις 10 ευρώ το μήνα ενώ όσοι θέλουν παράλληλα να χρησιμοποιήσουν και τα μηχανήματα μυϊκής ενδυνάμωσης θα καταβάλλουν 25 ευρώ μηνιαίως ενώ πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άνεργοι πληρώνουν 20 ευρώ το μήνα για ομαδικά προγράμματα και μηχανήματα. Φυσικά το ποσό μειώνεται αν κάποιος κάνει εγγραφή για περισσότερους μήνες.

Για παράδειγμα οι 6 μήνες στο δημοτικό γυμναστήριο Ζωγράφου κοστίζουν 85 ευρώ και 80 για ανέργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους δηλαδή περίπου 14-15 ευρώ το μήνα. Φυσικά δεν είναι ο δήμος Ζωγράφου ο μοναδικός που διαθέτει δημοτικό γυμναστήριο αφού υπάρχουν δεκάδες δήμοι ανά την Ελλάδα που παρέχουν αυτή την υπηρεσία στους δημότες τους. Στο δήμο Χολαργού - Παπάγου λειτουργούν 3 δημοτικά γυμναστήρια με το κόστος για χρήση οργάνων, σουηδική & αεροβική γυμναστική να ανέρχεται στα 100 ευρώ ετησίως για τους δημότες και στα 110 ευρώ για τους ετεροδημότες. 6 δημοτικά γυμναστήρια διαθέτει και η Θεσσαλονίκη. Οι Θεσσαλονικείς που ενδιαφέρονται να αθληθούν σε αυτά καταβάλλουν το ποσό των 20 ευρώ.

Υπάρχει όμως και κοινωνική πολιτική στα δημοτικά γυμναστήρια Θεσσαλονίκης αφού οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, τα μέλη μονογονεϊκής οικογένειας, οι δικαιούχοι βιβλαρίου απορίας της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% γυμνάζονται δωρεάν ενώ μόλις 10 ευρώ πληρώνουν (50% έκπτωση) οι μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ (με επίδειξη αντίστοιχου πάσο ή βεβαίωση), στρατευμένοι (επίδειξη στρατιωτικής ταυτότητας), δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς και οι σύζυγοι και τα ανήλικα παιδιά τους (με πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας). Δωρεάν αθλούνται και οι άνεργοι στο δήμο Ηρακλείου Αττικής καθώς και οι πολύτεκνοι ενώ για φοιτητές το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ. Στο γυμναστήριο «Καισάριον» του δήμου Καισαριανής η μηναία συνδρομή ανέρχεται στα 27 ευρώ ενώ για τους μαθητές και φοιτητές η τιμή μειώνεται στα 22 ευρώ.

Πιο οικονομικό είναι το δημοτικό γυμναστήριο «Άτταλος» Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος όπου η μηνιαία συνδρομή είναι 20 ευρώ το μήνα ενώ τρίτεκνοι και πολύτεκνοι γυμνάζονται δωρεάν. Στα 14 γυμναστήρια του Δήμου Αθηναίων τα παιδιά και οι έφηβοι πληρώνουν 5 ευρώ μηνιαία συνδρομή ενώ για τους ενήλικες οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το γυμναστήριο από 15 -25 ευρώ το μήνα. Τα δημοτικά γυμναστήρια λοιπόν μπορούν να αποτελέσουν μια οικονομική λύση σε μια δύσκολη περίοδο για πολλές οικογένειες. Ακολούθως παραθέτουμε έναν ενδεικτικό πίνακα με δημοτικά γυμναστήρια και τηλέφωνα επικοινωνίας για περαιτέρω πληροφορίες.

Καλόγηρος Βασίλειος