Top 10 από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Παραστάσεις και συναυλίες, χορός και μουσικής... το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου τα έχει όλα.

Ακολουθεί ένα σύντομο top 10 από τις καλύτερες προτάσεις της φετινής διοργάνωσης, ενώ αν θέλετε να παρακολουθήσετε το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να πατήσετε εδώ.

ΙΛΙΑΔΑ

Η Ιλιάδα το συγκλονιστικό έπος του Ομήρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη στο σύγχρονο θέατρο από τον Στάθη Λιβαθινό. Το αρχαιοελληνικό έπος του Τρωικού κύκλου, είναι η απαρχή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και η βάση της νεότερης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πρόκειται για έργο απαράμιλλης λογοτεχνικής δύναμης και αισθητικής ωριμότητας που απασχολεί χρόνια τώρα τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό.

4-8 Ιουνίου, 20:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Δ

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Η πάλη του σώματος με την εικόνα του ανιχνεύεται κατά μήκος της καλλιτεχνικής διαδρομής του Δημήτρη Παπαϊωάννου ήδη από το ξεκίνημά του στα 1986. Ο πολυτάλαντος δημιουργός επιστρέφει ως περφόρμερ στη σκηνή με νέο συμπρωταγωνιστή, σε μια εκδοχή πιο ωμή, αλλά και πιο πλούσια από τις εμπειρίες μιας χρονιάς. Το μουσικό θέμα της παράστασης είναι ένα ταξίδι σε μπουζούκι του Γιάννη Παπαϊωάννου.

Α' Κύκλος: 1-23 Ιουνίου (Εκτός Δε, Τρ, Τε),
Β' Κύκλος: 27 Ιουνίου -14 Ιουλίου (Εκτός Δε, Τρ, Τε)
21:00
Πειραιώς 260, Κτίριο Α

ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ ΟΛΛΑΝΔΟΣ

Ο Ιπτάμενος Ολλανδός, μια από τις πιο δημοφιλείς παγκοσμίως όπερες του Ρίχαρντ Βάγκνερ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη της όπερας Γιάννη Κόκκου, μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων μονωδών διεθνούς επιπέδου.

7, 9, 11, 13 Ιουνίου, 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΙ ΣΜΙΘ

Η ιέρεια του punk, η περσόνα που άλλαξε τη σκηνική παρουσία των γυναικών στο rock, η μετα-beat ποιήτρια της πρόκλησης, η μουσικός που τα έζησε όλα και συμβολίζει την απαρχή της σύγχρονης νεοϋορκέζικης καλλιτεχνικής ζωής, είναι πλέον μια ολοκληρωμένη καλλιτέχνις την οποία σέβονται και εκτιμούν -δικαίως- οι πάντες.

22 Ιουνίου, 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΝΤΑΙΑΝΑ ΚΡΟΛ

Η σπουδαία Αμερικανίδα μουσικός και τραγουδίστρια της jazz επιστρέφει στο χώρο του Ηρωδείου που ταιριάζει στον ήχο της, στο στιλ και στο ρεπερτόριό της.

1 Ιουλίου, 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΜΗΔΕΙΑ

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη, η τραγωδία του έρωτα που μετατρέπεται σε τρομερό και άγριο μίσος, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 5 και 6 Ιουλίου, ανοίγοντας τον κύκλο των φετινών Επιδαυρίων. Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και παίζουν οι ηθοποιοί Γιώργος Κιμούλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Τάσος Νούσιας, Μάνος Βακούσης, Νικόλας Παπαγιάννης, Νίκος Αναστασόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου.

5-6 Ιουλίου, 21:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

THE OLD WOMAN

Συνάντηση ιερών τεράτων: ο μάγος του θεάτρου της εικόνας, Μπομπ Ουίλσον, με τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, θρύλο του χορού, και τον Ουίλλιαμ Νταφόε, διάσημο κινηματογραφικό ηθοποιό με θητεία στο περίφημο Wooster Group, ζωντανεύουν το σουρεαλιστικό, ποιητικό και ειρωνικό σύμπαν ενός από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας. Ο Δανιήλ Χαρμς (1905-1942) εξισορρόπησε το κανιβαλικό στοιχείο με την καθαρότητα, αλλά οι σταλινικές εκκαθαρίσεις έδωσαν τέρμα στη ζωή και το έργο του. Στο The Old Woman ένας συγγραφέας επιχειρεί να γράψει για έναν θαυματοποιό, ώσπου έρχεται αντιμέτωπος με το πτώμα μιας γριάς.

18-21 Ιουλίου
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

ΚΥΚΛΩΨ

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί το μοναδικό σατυρικό δράμα που έφτασε ακέραιο ως τις μέρες μας στις 2 και 3 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ο Κύκλωψ του Ευριπίδη πραγματεύεται από μια άλλη οπτική γωνία τις περιπέτειες του Οδυσσέα στο νησί του κύκλωπα Πολύφημου.

2-3 Αυγούστου, 21:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο μετά την επιτυχημένη Άλκηστη και σκηνοθετεί έναν 26μελη θίασο σε μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Σοφοκλή που παρουσιάζεται για δεύτερη μόλις φορά στο Εθνικό Θέατρο - η πρώτη ήταν το 1970 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Μια συγκλονιστική τραγωδία με θέμα το απόλυτο πάθος της Διηάνειρας για τον Ηρακλή και τις ακραίες συνέπειές του.

9-10 Αυγούστου, 21:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

ΠΛΟΥΤΟΣ

Η φετινή καλοκαιρινή περίοδος επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη στο θεατρόφιλο κοινό. Τον Διονύση Σαββόπουλο να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, πάνω σε δική του καινούργια μετάφραση. Μαζί του επί σκηνής οι Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση, Μάκης Παπαδημητρίου.

12-13 Ιουλίου, 21:00
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου