Μουσική συνύπαρξη Ελλήνων και Αβοριγίνων σε πολυπολιτισμικό φεστιβάλ

«Πιο κοντά, μ' ένα τραγούδι τη φορά» είναι η νέα παράσταση του αυστραλιανού συγκροτήματος MIGRATORIUM στο Εθνικό Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ της Καμπέρα, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Η μουσική ομάδα Migratorium είναι η εκρηκτική συνύπαρξη επί σκηνής των αρχέγονων δονήσεων του Αβορίγινου οργάνου Ντιτζεριντού, της ποίησης της αποδημίας, του δυναμισμού της δυτικής ροκ μουσικής και των παραδοσιακών ελληνικών τραγουδιών, με αποκορύφωμα τη χαρά της ενσωμάτωσης στην Αυστραλία.

Βασισμένη σε αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή της δραματουργού Σοφίας Ράλλη-Καθαρείου «2000 μείον 2», η ομάδα Migratorium είναι η μοναδική ελληνικού ενδιαφέροντος συμμετοχή από την Αυστραλία στο 1ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Τεχνών «Ελλάδα Παντού» και την Εβδομάδα Συμφιλίωσης, με μια συναυλία στο Σίδνεϊ, που μεταδόθηκε ζωντανά από ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αυστραλία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στο φετινό Εθνικό Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ της Καμπέρα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και τραγουδιστής Βαγγέλης Λούλης προσκαλεί στη σκηνή τον διεθνούς φήμης Αβορίγινα σολίστ του Ντιτζεριντού Glen Doyle, το Αβορίγινο χορευτικό συγκρότημα Duncan Smith and the Wiradjuri Echoes και τους παραδοσιακούς μουσικούς Κυριακή και Δημήτρη Κουμπαρούλη. Μαζί τους καταξιωμένοι μουσικοί που στρώνουν τον δίγλωσσο μουσικό δρόμο προς τη συμφιλίωση και την κοινωνική αποδοχή στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία.

Το Migratorium έχει αποσπάσει θετικές κριτικές από τα ΜΜΕ στην Αυστραλία και έχει χαρακτηριστεί «Η μουσική παράσταση που υπερέβη τα εσκαμμένα και χάρισε ένα νέο όραμα», που «ενθουσιάζει, συγκινεί και προβληματίζει».