Αφιέρωμα στον Luciano Berio στην Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Ένα ολοήμερο αφιέρωμα στο έργο του, με δράσεις ελεύθερες για το κοινό, σε όλο το κτίριο της Στέγης. Ένα εορταστικό Open Day, με συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλους.

Το 2013 είναι επετειακή χρονιά για το συνθέτη που επηρέασε όσο λίγοι τη μουσική του 20ου αιώνα και η Στέγη μας καλεί να γνωρίσουμε το έργο του, την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013, με δράσεις σε όλο το κτίριο.

Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού μοντερνισμού, ο Λουτσιάνο Μπέριο (1925-2003) εμπλούτισε την πρωτοποριακή μουσική της εποχής του με μία μοναδική μελωδικότητα και έναν πρωτόγνωρο λυρισμό. Με επίκεντρο της δημιουργίας του την ανθρώπινη φωνή – ιδίως την γυναικεία – είναι ίσως ο καλλιτέχνης που αντιπροσωπεύει καλύτερα την κριτική θεωρία και τον στρουκτουραλισμό στην μουσική. Φίλος και συνεργάτης των Eco, Calvino και Sanguineti έχει αφήσει ένα corpus όπου οι θεωρίες της ανοικτής μορφής, οι γλωσσολογικές και φωνολογικές αναζητήσεις, το θέατρο και η ανακύκλωση του μουσικού υλικού παράγουν ένα άκρως προσωπικό όσο και γοητευτικό μουσικό ιδίωμα.

Με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατό του θα πραγματοποιηθεί ένα ολοήμερο αφιέρωμα στο έργο του, που φιλοδοξεί να αναδείξει τις πολυποίκιλες όψεις της δημιουργίας του. Τις πρωινές ώρες οι σολίστες θα ερμηνεύσουν κάποια από τα δεξιοτεχνικά σόλο του, όπως οι διάσημες Sequenzas, και θα συνομιλήσουν με το κοινό για την ερμηνεία τους. Παράλληλα, σε διαφορετικό χώρο θα ακουστούν έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής και θα προβληθούν φιλμ για τον συνθέτη. Θα ακολουθήσει ένα workshop και μια παρουσίαση της συνεργασίας του με τη διάσημη μέτζο-σοπράνο, CathyBerberian. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με μια συναυλία μουσικής δωματίου με φωνές, μια ανθολογία χαρακτηριστικών έργων από όλη τη σταδιοδρομία του συνθέτη.

Την 1η Δεκεμβρίου

Μικρή Σκηνή & σε όλους τους χώρους της Στέγης

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια για την συναυλία: 18 ευρώ (Για τις υπόλοιπες δράσεις ελεύθερη είσοδος)

(Λεωφόρος Συγγρού 107-109)