Στη Μόσχα η διεθνής σκηνή του bartending

Ανταπόκριση από τη Μόσχα: Ελένη Νικολούλια

Ο διεθνής διαγωνισμός cocktail Bacardi Legacy φέτος μας μετέφερε στην Μόσχα απ' όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά ορισμένους bartender από την διεθνή αφρόκρεμα του κλάδου.

Η διοργάνωση έληξε με επιτυχία στις 10 Μαΐου με μεγάλο νικητή τον Tom Walker από το διάσημο Savoy του Λονδίνου, μετά από έναν σπουδαίο τελικό στο εντυπωσιακό Petrovsky Palace, στον οποίο συμμετείχαν 8 φιναλίστ.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι, bartenders αλλά και πρεσβευτές του Bacardi από 27 χώρες παρακολουθήσαμε την ολοήμερη ημιτελική διαδικασία στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με την πρόταση “Elements” του Στέλιου Παπαδόπουλου από το Amigos της Γλυφάδας καθώς και η Κύπρος με το “Noble Daiquiri” του Ντίνου Κωνσταντινίδη από το Lost & Found.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των 8 φιναλίστ έγινε από τον Global Brand Ambassdor του Bacardi, David Cordoba, ο οποίος μετά από ένα gala dinner στο Intercontinental της Μόσχας κάλεσε στην σκηνή τους κριτές του ημιτελικού αλλά και του τελικού οι οποίοι τραβούσαν με σειρά ένα-ένα τα τυχερά ονόματα μέρα από ένα vintage shaker, κάτι που συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες διοργανώσεις του Legacy.

Τα πρώτα καλά νέα ήρθαν για τον Fred Siggins από το “The Black Pearl” της Αυστραλίας ο οποίος μέσα από μία άκρως επαγγελματική παρουσίαση και έχοντας άψογη τεχνική σε κάθε στάδιο μας παρουσίασε το “Empire of Dreams”, κάνοντας μάλιστα τα σχόλια να παίρνουν φωτιά μιας και από την πρώτη στιγμή έδωσε την εντύπωση πως είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για την θέση του νικητή.

Η Graziella Nieto από το JW Marriott Marquis των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν το δεύτερο όνομα που ακούστηκε και μας παρουσίασε το “Catalizador” επιδεικνύοντας παραδειγματική αρμονία στις κινήσεις της και ντύνοντας την ιστορία της με μια όμορφη ιστορία που δικαιολογούσε την ύπαρξη κάθε συστατικού μέσα στο shaker της. Η κυρία Nieto, επέλεξε να εκτελέσει το cocktail της χρησιμοποιώντας δύο shaker ταυτόχρονα ωστόσο μετά από μια άτυχη στιγμή έχασε το ένα μέσα από τα χέρια της κάτι που όπως φάνηκε δεν έδειξε να επηρεάζει και πολύ την τελική της βαθμολογία και έτσι το όνομά της μπήκε στην λίστα των φιναλίστ.

Η συνέχεια στο Petrovsky Palace έγινε με την παρουσίαση του Ντίνου Κωνσταντινίδη και του “Noble Daiquiri”, μία συνταγή η οποία εκτός από το Bacardi Superior που αποτελούσε την απαραίτητη βάση, περιείχε και κουμανταρία από την Κύπρο, καθώς και κιτρικό οξύ το οποίο παρατηρούμε να μπαίνει στα cocktail όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό αποδίδοντας μια ιδιαίτερη οξύτητα.

Συνέχεια στις παρουσιάσεις του τελικού είχε ο Guy Jacobson από το Charley Noble Eatery & Bar της Νέας Ζηλανδίας και το νόστιμο “The Leaf Nose” που εκτός από ρούμι περιείχε και χυμό από λεμόνι, crème de cacao, πράσινο και κίτρινο Chartreuse καθώς και το ασπράδι από ένα αυγό, σε μία συνταγή που είχε ως στόχο να αναβιώσει παρόμοιες κλασικές συνταγές cocktail.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές παρουσιάσεις αλλά και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές ήταν και εκείνη του Carson Xie από το 100 Century Avenue Bar του Park Hyatt της Κίνας, ο οποίος χρησιμοποιώντας το Bacardi Superior ως βάση, εμπλούτισε το cocktail του με Baron Otard Κονιάκ VSOP, σπιτικό σιρόπι φτιαγμένο με γαρίφαλλο και αστεροειδή γλυκάνισο και μόλις 2 ριξιές από Dandelion & Burdock και Aromatic bitters αντίστοιχα και έτσι παρουσίασε το “Original Connection”, ένα ποτό δυνατό που του χάρισε την θέση στον τελικό και πυροδότησε τις ελπίδες για ένα ακόμη δυνατό φαβορί για την μεγάλη νίκη.

Μία από τις πιο ενθουσιώδεις παρουσιάσεις του τελικού ήταν εκείνη του Manmohan Singh από το PCO της Ινδίας, ο οποίος μην μπορώντας να κρύψει ούτε λεπτό την τύχη που αισθανόταν που βρισκόταν εδώ, παρουσίασε το “19th”, ένα ποτό που μπορεί σαν συνταγή να ακούστηκε περίεργη στα αυτιά μου αλλά που παρουσιάστηκε με ένα διαρκές χαμόγελο και ένα αξιοσημείωτο παιδικό βλέμμα που άστραφτε και έτσι κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις όλων και να αποτυπωθεί στις μνήμες μας ως μία από τις φιγούρες που δύσκολα θα ξεχαστεί. Ο κύριος Singh, για το “19th” χρησιμοποίησε Bacardi Superior, Martini Bianco, Creme de Cacao και χυμό από λεμόνι, ενώ σέρβιρε το ποτό του χρησιμοποιώντας την χαρακτηριστική μεταλλική σπάτουλα πάνω στην οποία στάθηκε ένας κύβος ζάχατης ο οποίος έλιωσε αναφλεγόμενος και ενώ του περιχυνόταν αψέντι.

Η Angelika Larkina από την Ένωση Μπάρμεν Εσθονίας ήταν το 7ο όνομα που ακούστηκε και με την ίδια σειρά παρουσίασε το ποτό της “Under the clouds” και στην βραδιά του τελικού. Το ποτό της εμπνεύστηκε από τις γυναίκες τις Εσθονίας, και έτσι “δικαιολόγησε” το κάθε της συστατικό συνδέοντάς το με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των συντοπιτών της καταφέρνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις και να αποτελέσει έτσι την δεύτερη γυναίκα bartender που θα έβλεπε το όνομά της να φιγουράρει στον παγκόσμιο τελικό για το 2014.

Τελευταίο από τα ονόματα που ακούστηκε, ήταν εκείνο του Tom Walker από το θρυλικό The American Bar, The Savoy του Λονδίνου ο οποίος παρουσίασε το “Maid in Cuba” νιώθοντας τόση αυτοπεποίθηση που δεν δίστασε να μας σημειώσει πως το συγκεκριμένο αποτελεί ένα από τα καλύτερα cocktail του αιώνα. Ο κύριος Walker, ο οποίος προμόταρε το ποτό του για 12 ολόκληρους μήνες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εξ αρχής ένα από τα μεγάλα φαβορί κάτι που γνώριζε πολύ καλά και φρόντιζε να μας υπενθυμίζει με κάθε του κίνηση και φράση στην διάρκεια της παρουσίασής του.

Κατά τα άλλα, αξίζει να σημειωθεί πως το “Maid in Cuba” εκτός από το πολύ εύστοχο και απλό του όνομα αποτελεί επίσης και μια απλή συνταγή που μπορεί να φτιαχτεί οπουδήποτε στον κόσμο κάτι το οποίο αποτελεί ένα από τα κριτήρια του διαγωνισμού. Για την δημιουργία του, ο κύριος Walker χρησιμοποίησε Bacardi Superior, φύλλα μέντας, φέτες από αγγούρι, σπιτικό sweet & sour mix φτιαγμένο με ζάχαρη και χυμό από lime, απογέμισμα με σόδα και ένα spray από Αψέντι στα τοιχώματα του ποτηριού, μία συνταγή η οποία του χάρισε τελικά τον τίτλο του παγκόσμιου νικηρή του Bacardi Legacy 2014.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το 2015, σε έναν παγκόσμιο τελικό ο οποίος όπως ανακοινώθηκε θα πραγματοποιηθεί στο Cape Town της Νότιας Αφρικής, ενώ οι αιτήσεις -και για την Ελλάδα- πρόκειται να ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Όσο για το τέλος, συγχαρητήρια για την αξιοπρεπή συμμετοχή του αξίζουν και στον Έλληνα φιναλίστ Στέλιο Παπαδόπουλο, ο οποίος επί 3 μήνες προμόταρε το ποτό του όπως προστάζει ο διαγωνισμός σε όλη την Ελλάδα με τόσο εύστοχο τρόπο που κατάφερε να κερδίσει εντυπώσεις και βαθμούς που τον οδήγησαν μία ανάσα πριν την τελική 8άδα. H πρότασή του “Elements” φτιάχτηκε με Bacardi Superior, χυμό από lime και ροζ grapefruit, σιρόπι ζάχαρης αρωματισμένο με Angostura Aromatic Bitters, σιρόπι πικραμύγδαλου και φύλλα από φρέσκο βασιλικό.

Οι κριτές στην ημιτελική φάση του διαγωνισμού ήταν οι: Shingo Gokan (παγκόσμιος νικητής του Bacardi Legacy 2012), Marc Bonneton (παγκόσμιος νικητής του Bacardi Legacy 2011), Jacob Briars (Global Trade Advocacy Director της Bacardi) και Jeff Berry (συγγραφέας βιβλίων cocktail και άρτιος γνώστης και υποστηρικτής της Tiki κουλτούρας).

Όσο για τον τελικό, οι κριτές ήταν οι: Elizaveta Evdokimova (παγκόσμια νικήτρια του Bacardi Legacy 2013), Ian Burrell (UK Ambassador for Rum), Joerg Meyer (bartender από τα διάσημα bar Le Lion, Bar de Paris και Boilerman Bar καθώς και δημιουργός του Gin Basil Smash cocktail), και Jose Sanchez Gavito (Maestro de Ron του Bacardi).

Για την τελική τριάδα ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας.

Για να μάθετε περισσότερα για τον παγκόσμιο διαγωνισμό του Bacardi Legacy, πατήστε εδώ

Για να μάθετε περισσότερα για την ελληνική συμμετοχή, πατήστε εδώ