Νοέμβρης σημαίνει Beaujolais Nouveau!

Από την Ελένη Νικολούλια

Κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη, τα Beaujolais Nouveau συγκεντρώνουν τους οινόφιλους και μας δίνουν επιπλέον κίνητρα για να τσουγκρίσουμε ποτήρια.

Το Beaujolais είναι μία περιοχή της Γαλλίας που βρίσκεται νότια της Βουργουνδίας και βόρεια του Ροδανού. Έχει γίνει ευρέως γνωστή τόσο χάρη στη μεγάλη ιστορία της στην παραγωγή του κρασιού όσο κυρίως εξαιτίας των κρασιών της νέας εσοδείας, των Beaujolais Nouveau, που κάθε Νοέμβρη ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Η περιοχή του Beaujolais παράγει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο κρασί μαζικής κατανάλωσης που προέρχεται από την ποικιλία Gamay και που κυρίως από το 1970 και μετά συνδέθηκε στο μυαλό των φίλων του κρασιού ως μια μεγάλη οινική γιορτή στα πλαίσια της νέας εσοδείας του.

Η φετινή γιορτή είναι ορισμένη για τις 21 Νοεμβρίου. Είναι τότε που οι περισσότερες κάβες, η πλειονότητα των εστιατορίων αλλά και τα wine bar στο σύνολό τους μας προτείνουν να στρέψουμε όλα τα βλέμματ επάνω στο Beaujolais Nouveau.

Γιατί;

Μας εξηγεί ο sommelier του εστιατορίου Nobu, Νικόλας Γιαννόπουλος, Νο1 Έλληνας sommelier (2011-2012) αλλά και επίσημα καταγεγραμμένος ως ένας από τους 12 της Ευρώπης (2013).

Τα κρασιά του Beaujolais, κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τους αμπελώνες από τους οποίους παράγονται.

Έτσι, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκουμε τα Beaujolais Cru τα οποία είναι κρασιά παλαίωσης, τα Beaujolais Village που παράγονται από τα περιμετρικά χωριά των Cru αμπελώνων, τα Beaujolais Premiere, και τέλος τα Beaujolais Nouveau που είναι τα “φρέσκα” κρασιά.

Μια ακόμη διαφορά των κρασιών του Beaujolais, έναντι των άλλων περιοχών είναι και ο τρόπος της οινοποίησής τους.

Για αυτήν, χρησιμοποιείται η μέθοδος carbonic maceration κατά την οποία ένα μεγάλο ποσοστό των σταφυλιών μπαίνει μέσα στους οινοποιητές. Τα σταφύλια πιέζονται με διοξείδιο του άνθρακα, σπάνε, και έτσι δημιουργείται μία εσωτερική ζύμωση η οποία αποδίδει και αυτή με τη σειρά της τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των συγκεκριμένων κρασιών.

Στο σύνολό τους, πρόκειται για έντονα φρουτώδη κρασιά με χυμώδη χαρακτήρα ενώ στα αρώματά τους διακρίνουμε τη μπανάνα και το βερνίκι.

Πρόκειται για κρασιά που καταναλώνονται άμεσα και που δεν παλαιώνουν, σε αντίθεση με τα Cru τα οποία ενδέχεται να συναντήσουμε ακόμη και με ετικέτες 10 ετών παλαίωσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για φτηνά κρασιά όχι υψηλής ποιότητας τα οποία ωστόσο ανά τον κόσμο έχουν συνδεθεί με διάφορες γιορτές και αφορμές για τσουγκρίσματα.

Στη Γαλλία για παράδειγμα, κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη δίνεται η εκκίνηση για να έρθει το κρασί στο προσκήνιο για τη νέα σεζόν και η συγκεκριμένη ημέρα γιορτάζεται με κάθε επισημότητα.

Στην Αμερική, η έλευση του Beaujolais Nouveau συνδέεται με την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου με ένα ποτήρι Nouveau δίνεται η εκκίνηση για τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.

Ποια Beaujolais Nouveau αξίζει να επιλέξουμε;

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος συστήνει να προτιμήσουμε τις ετικέτες των μικρών παραγωγών μιας και οι μεγάλοι οίκοι συνήθως παράγουν τεράστιες ποσότητες και δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια όταν πρόκειται για το συγκεκριμένο κρασί. Μια ακόμη καλή συμβουλή είναι να επιμείνουμε σε κρασιά που έχουν παραχθεί από βιολογικές ή βιοδυναμικές καλλιέργειες, ενώ ως “εγγύηση” συστήνει το Beaujolais Nouveau του οίκου τυποποίησης gourmet προϊόντων Comtesse Du Barry που κοστίζει περίπου 9,5 ευρώ.

Με τι συνδυάζεται ένα Beaujolais Nouveau;

Στη Βουργουνδία παραδοσιακά δοκιμάζεται μαζί με ένα πιάτο coq au vin (κόκκορα κρασάτο) φτιαγμένο και πάλι με beaujolais.

Μια άλλη πρόταση θα ήταν μία μακαρονάδα bolognese με παρμεζάνα ή ένα πλατό αλλαντικών. Αν σερβιριστεί μόνο του, ως aperitivo, ιδανικά προτιμάμε σερβίρισμα στους 9-10 βαθμούς σε ποτήρι του λευκού κρασιού.

Υπάρχει αντίστοιχη γιορτή στην Ελλάδα;

Ο Νικόλας Γιαννόπουλος σημειώνει μια μικρή προσπάθεια των παραγωγών της Νεμέας που κάθε χρόνο γιορτάζουν την έλευση του Αγιωργίτικου Nouveau, ωστόσο τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μιας συλλογικής προσπάθειας ειδικά από την στιγμή που πλέον οι ελληνικές ποικιλίες θεωρούνται ως μια ολοένα και πιο ανερχόμενη τάση στις αγορές.