Ελληνικές διακοπές, με ελληνικό κρασί

Ελένη Νικολούλια

Λένε ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι ένα από τα ομορφότερα στον κόσμο. Και όντως είναι, ειδικά όταν στις εικόνες, τις μυρωδιές και τις γεύσεις του προσθέσουμε κάτι από το κάθε μέρος που θα έχουμε βρεθεί.

Με τη βοήθεια του sommelier και κριτή διεθνών διαγωνισμών οίνου, Γιώργο Λούκα, εντοπίσαμε τις τοπικές ποικιλίες, τους παραγωγούς και τα κρασιά που αξίζει να δοκιμάσουμε φέτος το καλοκαίρι στους τόπους παραγωγής τους... ή με απλά λόγια να τι κρασιά θα επιλέξουμε ανάλογα με το μέρος που είμαστε διακοπές.

Κρήτη

Η βασική οινική ζώνη του νησιού βρίσκεται στο Ηράκλειο. Όσο για τις βασικές ποικιλίες, στις περιοχές των Πεζών, των Αρχάνων και των Δαφνών, επιλέγουμε τη Βηλάνα η οποία χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή, ενώ σημειώνουμε και μία από τις πιο ανερχόμενες και ενδιαφέρουσες “νέες” ελληνικές ποικιλίες, το Βιδιανό.

Σε ό, τι αφορά στις κόκκινες, δίνουμε προσοχή σε Κοτσιφάλι και Μανδηλάρι. Ως προτάσεις, επιλέγουμε το Κτήμα Λυραράκη και συγκεκριμένα τις ετικέτες: Μεγάλος Λόφος, Θραψαθήρι και Δαφνί από τα λευκά, ενώ από τα κόκκινα μια φιάλη του Μυστικού Δείπνου. Εξαιρετικός παραγωγός ωστόσο είναι και ο Δουλουφάκης, από τον οποίο επιλέγουμε το λευκό "Άσπρο Λαγό" καθώς και τις προτάσεις του σε λευκό και κόκκινο του Ενότρια οι οποίες μάλιστα είναι και αρκετά οικονομικές.

Ως τρίτη επιλογή σε παραγωγό, ο Γιώργος Λούκας προτείνει τη Σίλβα Δασκαλάκη και συγκεκριμένα το λευκό “Ψίθυρος” το οποίο είναι αρκετά αρωματικό και παράγεται από Μοσχάτο Σπίνας. Σαφώς, πολύ καλές επιλογές σε κρασί στην περιοχή είναι και οι προτάσεις των κτημάτων Πατιριανάκη, Αλεξάκη και Ταμιωλάκη.

Περνώντας στα Χανιά, οι οινικές μας στάσεις αξίζει να γίνουν στις προτάσεις των παραγωγών Nostos Manousakis, Καραβιτάκη και Ντουράκη, ενώ σε ό, τι αφορά στη Σητεία, εδώ θα συναντήσουμε ως βασική ποικιλία το Λιάτικο το οποίο κυρίως δίνει κόκκινα, γλυκά κρασιά. Στις προτάσεις σημειώνουμε το “Μοναστήρι” της Ι. Μονής Τοπλού αλλά και τα κρασιά του Κτήματος Οικονόμου. Και τα δύο διαθέτουν προτάσεις σε γλυκό και ξηρό κρασί.

Σαντορίνη

Μια από τις πιο ξακουστές οινοπαραγωγικές ζώνες της Ελλάδας δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει πολλές και καλές επιλογές για να δροσίσει και τα καλοκαιρινά μας δείπνα. Οι κυρίαρχες λευκές ποικιλίες του νησιού είναι το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Αηδάνι, ενώ από κόκκινες συναντάμε λιγότερες και σε μικρότερες ποσότητες Μαυροτράγανο και Μανδηλαριά. Ως προτάσεις από συγκεκριμένους παραγωγούς σημειώνουμε: Από το Κτήμα Σιγάλα τις ετικέτες “¨Σαντορίνη” και Σαντορίνη Βαρέλι, αλλά και την πρότασή του σε Μαυροτράγανο. Από το Κτήμα Αργυρού την ομώνυμη φιάλη καθώς και το εξαιρετικό του Vinsanto αλλά και το Αηδάνι του. Στο Κτήμα Γαία δοκιμάζουμε “Θαλασσίτη”, Ασύρτικο Wild Ferment αλλά και τη νέα πρόταση του Κτήματος σε Vinsanto. Το Κτήμα Χατζηδάκη θα μας προσφέρει ένα ενδιαφέρον Νυχτέρι, ενώ ο συναιτερισμός του Santo Wines εκτός από Νυχτέρι βγάζει και εξαιρετικό, χρονολογημένο Vinsanto που αξίζει να δοκιμάσουμε.

Πάρος

Το κοσμικό νησί προσφέρει καλές προτάσεις και σε κρασί και συγκεκριμένα από Αθήρι. Αναζητάμε τα οινοποιεία Μωραϊτη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ρόδος

Στην κυρία των Δωδεκανήσων συναντάμε Αθήρι, Μαντηλάρι και Μοσχάτο.

Όσο για τα οινοποιεία, αναζητάμε τις προτάσεις των Emery, τα εξαιρετικά αφρώδη από Αθήρι της Cair αλλά και το πολύ καλό Μοσχάτο τους.

Σάμος

Η Σάμος φημίζεται κυρίως για τα γλυκά Μοσχάτα της, ωστόσο αξίζει ερχόμενοι εδώ να δοκιμάσουμε και τις ξηρές προτάσεις του Συνεταιρισμού.

Λήμνος

Η Λήμνος παράγει κυρίως κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Δοκιμάζουμε από τον συνεταιρισμό το ξηρό “Άρωμα Λήμνου”, από το Κτήμα Σαββόγλου - Τσιβόλα την πρότασή του σε γλυκό κρασί από βιολογικούς αμπελώνες και το “Λήμνια Γη” από το Κτήμα Χατζηγεωργίου.

Κεφαλονιά

Αν οι διακοπές μας γίνουν στα Επτάνησα, τότε η Ρομπόλα και η Μαυροδάφνη στην ξηρή και γλυκιά εκδοχή της είναι οι ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσουμε. Από το οινοποιείο Gentilini ξεχωρίζει η Ρομπόλα αλλά και το Eclipse, μια πρόταση σε ενδιαφέρουσα ξηρή Μαυροδάφνη. Το οινοποιείο του Σκλάβου ωστόσο προτείνει το πολύ ενδιαφέρον “Μεταγειτνίων” από την ποικιλία Βοστιλίδι, αλλά και το “Οργίων” από ξηρή Μαυροδάφνη. Αξίζει να δοκιμάσετε και τη Ρομπόλα του Κτήματος Σαρρή, ενώ ενδιαφέρον έχει και η γλυκιά Μαυροδάφνη του Κτήματος Φοίβος.

Ο Γιώργος Λούκας έχει την εταιρεία “Genius in Gastronomy” που ασχολείται με σεμινάρια, εκπαιδευτικά course και συμβουλευτικές υπηρεσίες πάνω στο κρασί και τ’ αποστάγματα. Αρθρογραφεί σε γνωστά περιοδικά και είναι Brand Manager κρασιού στην Εισαγωγική & Εμπορική εταιρεία DEALS A.E. Ανακηρύχθηκε Καλύτερος Έλληνας Sommelier και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Sommelier το 2002 και στον Παγκόσμιο το 2004. Είναι Κριτής Διεθνών Διαγωνισμών Κρασιού ενώ στο παρελθόν συνεργάστηκε ως Sommelier με βραβευμένα και αναγνωρισμένα εστιατόρια & ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.