Οι διευκρινίσεις και η περίεργη δήλωση Χαν για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Οι διευκρινίσεις και η περίεργη δήλωση Χαν για τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας

Αναφερόταν στην ΑΟΖ

Μια περίεργη δήλωση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γιοχάνες Χαν είδε το φως της δημοσιότητας. Ο επίτροπος αναφέρθηκε σε «αναδιάρθρωση των συνόρων» Ελλάδας και Αλβανίας, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σπεύδει πάντως να δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα.

«Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν στις δηλώσεις του, που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

«Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες», συμπλήρωσε ο ίδιος, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια.

Ο επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας- Αλβανίας, επισήμανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να διευκρινίσει το θέμα με τις δηλώσεις του επιτρόπου στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επίτροπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

ΝΔ: Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο

Την ίδια ώρα, από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η Κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.

Όσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».

«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη...»

Αιχμηρή ήταν η απάντηση κυβερνητικών πηγών στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ΝΔ καταρρίπτει κάθε ρεκόρ γκάφας με καταιγιστικούς ρυθμούς» σχολίασαν κυβερνητικές πηγές και συνέχισαν: «Έσπευσε να υιοθετήσει την άστοχη δήλωση του Επιτρόπου Χαν, για να βγάλει μία πύρινη ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δυστυχώς για τη ΝΔ απάντησε η ίδια η Κομισιόν με τη διευκρίνισή της, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον κ. Μητσοτάκη».

«Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας, να έχει αξιωματική αντιπολίτευση τους κ.κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη...» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...