Δίκη Άκη: Απέβαλαν το δικηγόρο του Τσοχατζόπουλου

Με φλογερή αντιπαράθεση μεταξύ Εισαγγελέα και δικηγόρου υπεράσπισης συνεχίστηκε η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το επεισόδιο που εκτιλήχθηκε έληξε με την απομάκρυνση του συνηγόρου κ. Παγουρόπουλου από την αίθουσα του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου συνεχίζει για δεύτερη ημέρα την απολογία του ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, η Εισαγγελέας της έδρας, κυρία Γεωργία Αδειλίνη, ρώτησε τον πρώην υπουργό για τα "αμαρτωλά λεφτά" με τα οποία αγοράστηκε το ακίνητο της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε έντονα, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να λέγονται τέτοιες εκφράσεις, ότι δεν υπάρχουν "αμαρτωλά λεφτά" και ότι η κόρη του αγόρασε το σπίτι από ιδιώτη.

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του συνηγόρου του Άκη, κ. Παγουρόπουλου ο οποίος κατήγγειλε την έδρα ότι δεν μπορεί να μιλά για "αμαρτωλά χρήματα", αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει αποδειχθεί η ύπαρξη "αμαρτωλών χρημάτων" και ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση.

Στον ισχυρισμό αυτό του συνηγόρου ο Πρόεδρος του δικαστηρίου διέταξε να αποβληθεί της αιθούσης ο κ. Παγουρόπουλος με συνοδεία αστυνομικών. "Πού είναι η φρουρά;", φώναζε ο πρόεδρος.

Στο επεισόδιο παρενέβη και ο κ. Λυκουρέζος ο οποίος είπε ότι τόσο χρόνια στα δικαστήρια δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

"Ο πρόεδρος να βγάζει από την αίθουσα συνήγορο συνοδεία αστυνομικής φρουράς. Μιλώ με την πείρα 52-53 ετών, είπε. Ο πρόεδρος έχει υποχρέωση νηφαλιότητας" δήλωσε ο κ. Λυκουρέζος.

"Δε θα το κάνετε ζούγκλα εδώ μέσα, τη Βουλή μπορεί να την έχετε κάνει...", δήλωσε σκωπτικά ο Πρόεδρος.

Η δίκη διεκόπη και αναμένεται να φθάσει στο Εφετείο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος.

Οι διάλογοι

- Πρόεδρος: Να ξεκινήσουμε απο τα ακίνητα...

- Τσοχατζόπουλος: Μου έστησαν υπόθεση ότι δήθεν υπήρξε ξέπλυμα με την αγορά του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

'Οπως ισχυρίστηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατηγορείται ότι μέσω της εταιρείας Νόμπιλις απέκτησε το επίμαχο ακίνητο, δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία και αγόρασε το νεοκλασικό με απολύτως νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Είπε επίσης ότι το ακίνητο, τού το συνέστησε ,αρχικά προς ενοικίαση η συγκατηγορούμενή του, λογίστρια, Φρόσω Λαμπροπούλου.

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και πάλι στην "επικοινωνιακή καταιγίδα" που έζησαν με τη σύζυγο του μετά την αγορά του επίμαχου ακινήτου. Οπως είπε "υπήρξαν συμφέροντα εκδοτικά-οικονομικά, κομματικά και στη συνέχεια οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα έκαναν πλακάκια για τα υποβρύχια".

Απαντώντας σε ερωτήσεις του προέδρου, ο πρώην υπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του και με την υπεράκτια εταιρεία Τορκάσο, μέσω της οποίας απέκτησε ακίνητα στην Κόμνα Τράκα και την Κεφαλληνίας.

"Ο εξάδελφος μου ήταν διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας με δραστηριότητα στον χώρο Real Estate . Δυστυχώς όμως, έπεσε όμηρος στα χέρια του ανακριτή και προχώρησε σε παράνομη και ανήθικη συναλλαγή".

Και την εταιρεία Bluebell οπως ανέφερε ο κατηγορούμενος την αγνοούσε μέχρι που, όπως σημείωσε, "έμαθα κάποια στιγμή ότι η κόρη μου είχε νοικιάσει σπιτι στο Κολωνάκι απο την εταιρεία αυτή".

Οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι οταν ο πρόεδρος έθεσε ερωτήσεις στον κ. Τσοχατζόπουλο για όσα περιλαμβάνονται στις χειρογραφες σημειώσεις του που κατασχέθηκαν στο γραφείο του.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος φανερά εκνευρισμένος αρνήθηκε να μιλήσει για τις σημειώσεις. Ο πρόεδρος τον ρώτησε αν -όπως φαίνεται σε πολλά χειρόγραφα- υπάρχει οικονομική συναλλαγή με τον συγκατηγορουμενο του Γιάννη Σμπώκο.

Ο πρώην υπουργός απάντησε οτι ολα αυτά συνιστούν προσωπικά του δεδομένα και τόνισε οτι δεν προτίθεται να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

-Πρόεδρος: Έχετε οικονομικές διάφορες με τον Σμπωκο;

-Τσοχατζόπουλος: 'Οχι, απολύτως καμία. 'Ηταν επι χρόνια συνεργάτης μου και έλαβε θέσεις με προσωπική του ευθύνη.

-Πρόεδρος: Πώς εξηγείτε αυτές τις σημειώσεις;

-Τσοχατζόπουλος: Συνήθιζα να γράφω σημειώματα καθαρά προσωπικά.

-Πρόεδρος: Εκφράζεστε με συνθηματικά; με κωδικούς;

-Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως... Δεν λέμε ο "ψηλός" , ο "κοντός"...

-Πρόεδρος: Ποιος ήταν ο Βοσκός;

-Τσοχατζόπουλος: Πού να θυμάμαι; Είχα ενα φίλο Σέρβο τον Bosco... Σε αυτά τα θέματα δεν μπαίνω σε συζητήσεις. Δεν πρόκειται να συνεχίσω την κουβέντα.

Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τον ισχυρισμό του οτι δεν αγόρασε ο ίδιος μετοχές της ΙΑΝΟΣ, αλλά ότι μεσολάβησε προκειμένου ο συγκατηγορούμενός του, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου κ. Καρατζάς, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, να "διευκολυνθεί μέσω εταιρείας στην Ελβετία".

Σε ερώτηση του προέδρου αν μετανιώνει για κάτι, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε πως έκανε λάθος που αγόρασε το σπίτι στην Ακρόπολη και πως θεωρεί πλέον, "ότι οπουδήποτε αλλού να έπαιρνα δεν θα γινόταν τόσο μεγάλο θέμα".

'Οταν ο πρόεδρος ρώτησε τον κ. Τσοχατζόπουλο πως του φαίνεται η ενδεχόμενη έκδοση του Κύπριου πρώην υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη στην Ελλάδα, ο κατηγορούμενος απάντησε : "εμένα δεν με εντυπωσιάζει, δεν ξέρω αν εντυπωσιάζει εσας. Εγώ τον γνωρίζω, ήταν υπουργός, είχα συνεργασία και καλές σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Κύπρου. Τα υπόλοιπα είναι αυτά που λέει ο Ζήγρας. Θα τον πιστέψετε;"

Κατά τη διάρκεια ερωτήσεων της εισαγγελέως δημιουργήθηκε επεισόδιο με αφορμή την αναφορά της σε "αμαρτωλά χρήματα". Ο συνήγορος του κ. Τσοχατζόπουλου, Γ.Παγορόπουλος, άρχισε να φωνάζει ότι το "δικαστήριο έχει λάβει απόφαση".

Ο πρόεδρος φωνάζοντας κάλεσε τους αστυνομικούς να "συνοδεύσουν έξω μέχρι να ηρεμήσει τον συνήγορο". Ακολούθησε πανδαιμόνιο καθώς η υπεράσπιση έκανε λόγο για "εκδίωξη και αποβολή" συνηγόρου.