“Εγώ έφερα το ευρώ στην Ελλάδα, και θα το έκανα και πάλι”

“Εγώ έφερα το ευρώ στην Ελλάδα, και θα το έκανα και πάλι”. Έτσι τιτλοφορείται το άρθρο του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου που δημοσιεύεται στην ελληνική έκδοση του περιοδικού Foreign Affairs, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη.

“Το ευρώ ήταν μια καλή ιδέα για την Ελλάδα όταν η χώρα αποφάσισε να προσχωρήσει και μπορεί ακόμα να σωθεί. Ως Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο διάστημα 1994-2001, καθοδήγησα την ένταξη της χώρας μου στην κοινό νόμισμα - και μέχρι σήμερα, πιστεύω ότι ήταν η σωστή απόφαση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαντωνίου.

Όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, η ένταξη στην ΟΝΕ φαινόταν η ιδανική λύση για τα δημοσιονομικά δεινά της Ελλάδας, και αρχικά τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σύμφωνα με το σχέδιο, όμως πριν από περίπου δέκα χρόνια τα πράγματα πήραν μια στροφή προς το χειρότερο. “Ο υπερβολικός δανεισμός της Αθήνας δημιούργησε μια πιστωτική φούσκα, που έσπασε όταν η παγκόσμια οικονομική κατάρρευση αντέστρεψε τις θετικές τάσεις των παγκόσμιων οικονομικών επιδόσεων”, εξηγεί ο κ. Παπαντωνίου.

Πώς, όμως, θα βγει τώρα η χώρα από την κρίση; Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, οι υπερχρεωμένες χώρες πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με την απελευθέρωση των οικονομιών τους και την προώθηση της ευελιξίας των μισθών. “Η μείωση της κυβερνητικής σπατάλης, η καταπολέμηση της ευρέως διαδεδομένης φοροδιαφυγής, καθώς και η κατάργηση των περιοριστικών πρακτικών στην οικονομία είναι απαραίτητες για να κάνουν το ευρώ να λειτουργήσει στην Ελλάδα”, σημειώνει.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαντωνίου ξεκαθαρίζει ότι οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν “καταστροφικές”, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της. “Αν η υπόσχεση μιας πιο τέλειας ένωσης δεν ενθαρρύνει την Ευρώπη να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, θα πρέπει να το κάνει ο φόβος της εναλλακτικής προοπτικής”, σχολιάζει.