Παπακωνσταντίνου: Δε θα πάω φυλακή για την πολιτική… ευστάθεια

"Εγώ ζήτησα προσωπικά από την κυρία Λαγκάρντ την λίστα και την παρέλαβα-ανεπίσημα- στις αρχές Οκτωβρίου 2010 από τον πρεσβευτή μας στο Παρίσι" δήλωσε με συνέντευξη του στη ΝΕΤ ο πρώην υπουργός Οικονομικών .

Ο κος Παπακωσταντίνου εξήγησε ότι η κυρία Λαγκάρντ του είχε τονίσει ότι τα στοιχεία της λίστας είναι απόρρητα και για αυτό τον λόγο το cd δεν παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές επισήμως από τις αντίστοιχες γαλλικές."Δεν πρωτοκόλλησα την λίστα για λόγους φερεγγυότητας και εμπιστευτικότητας, καθώς δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους" είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών . Παράλληλα, ο πρώην υπουργός ανέφερε πως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου τόσο πριν παραλάβει τη λίστα όσο και αφού την παρέλαβε.

Ο κος Παπακωσταντίνου απήλλαξε των ευθυνών τους συνεργάτες του καθώς , όπως τόνισε, έκαναν ότι τους ζήτησε εμπιστευτικά.

" Ζήτησα μια συνολική αίσθηση του ποσού το οποίο έφτανε τα δύο δισ δολάρια. Από αυτό το ποσό , τα μισά άνηκαν στους πρώτους είκοσι καταθέτες. Στη συνέχεια παρέδωσα αυτά τα πρώτα είκοσι  στοιχεία στο ΣΔΟΕ και στον κύριο Καπελέρη για να χρησιμοποιηθούν ως βάση για μια πιθανή εκτεταμένη έρευνα. Δεν γνώριζα ότι υπήρχαν τα ονόματα των συγγενών μου στη λίστα" είπε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε ότι  ενημερώθηκε ότι υπάρχαν τα ονόματα των εξαδέλφων του  μόλις τον Δεκέμβριο από δημοσιογράφους.

Στη συνέχεια, ο κος Παπακωνσταντίνου έδωσε το usb με τα δεδομένα για φύλαξη στο γραφείο του, σε κάποιον συνεργάτη του. Όπως είπε, έδωσε εντολή να γίνει μια κόπια “ για λόγους ασφαλείας” και στη συνέχεια να του επιστραφεί το στικάκι.

Μπορεί να μην ήταν ορθός ο χειρισμός μου με το cd αλλά -ως υπουργός μνημονίου- δεν είχα μοναδική μου απασχόληση να ψάξω τι και ποιος ήταν στη λίστα. Για αυτό τον λόγο έδωσα στη συνέχεια και όλα τα στοιχεία στον κύριο Διώτη” είπε στη συνέχεια ο Γ. Παπακωσταντίνου.

"Έχω σκέψεις και υποψίες για το ποιος αλλοίωσε στην συνέχεια την λίστα με τα ονόματα , τις οποίες όμως θα ψάξει η προκαταρκτική εξεταστική επιτροπή" δήλωσε ο πρώην υπουργός - συμπληρώνοντας ότι δεν ενημέρωσε τον Ευαγγελο Βενιζέλο για τη λίστα, αναμένοντας ότι θα το πράξει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ.