Βαρουφάκης: Είμαι περήφανος για τη Μέρκελ

Την πεποίθηση του ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αποτύχει αλλά και τον θαυμασμό του για την πολιτική της Μέρκελ σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης, με συνέντευξή του στην Deutsche Welle

Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να πετύχει

"O Τσίπρας δεν πρόκειται να πετύχει και ο ίδιος το γνωρίζει αυτό. Παραιτήθηκα επειδή δεν ήμουν διατεθειμένος να συμμετέχω σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί. Ο Τσίπρας δήλωσε σαφώς ότι αναγκάστηκε να δεχθεί αυτό το πρόγραμμα, παρόλο που ο ίδιος δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί" απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

"Έχουμε τώρα αυτή τη γελοία κατάσταση όπου οι όλες οι δυνάμεις (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ Γερμανία και Ελλάδα), όλοι προσποιούνται ότι θα υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα που ξέρουν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αρνήθηκα να συμμετέχω σε αυτές τις ανοησίες και αυτός είναι ο λόγος που παραιτήθηκα" δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.

Είμαι περήφανος για τη Μέρκελ 

Σχετικά με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γ. Βαρουφάκης επικροτεί την πολιτική της Γερμανίας και δηλώνει υπερήφανος – ως Ευρωπαίος- για την στάση της Μέρκελ και την "ανθρωπιά" που δείχνει απέναντι στο δράμα των προσφύγων. 

"Ως Ευρωπαίος, είμαι εξαιρετικά περήφανος για την στάση της της Καγκελαρίου Μέρκελ σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο λανθασμένη είναι η άποψη που είναι διαδεδομένη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, στην Ιταλία και στην Ισπανία,  ότι η Γερμανία είναι πηγή προβλημάτων για την Ευρώπη" δήλωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ. 

"Πιστεύω ότι η στάση της Καγκελαρίου μπορεί να είναι προάγγελος καλών πραγμάτων για την Ευρώπη. Όταν κάποιος χτυπάει την πόρτα σου, ο οποίος είναι πεινασμένος, τον έχουν πυροβολίσει και είναι τραυματίας, έχουμε την ηθική υποχρέωση να του ανοίξουμε την πόρτα, ανεξάρτητα από το κόστος και- κάνοντάς αυτό – να επιβεβαιώνουμε πάλι τον ευρωπαϊκό ανθρωπισμό μας" δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης.