Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου

"Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει πολύ ακριβά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου" είπε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου καταθέτοντας ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Άκης Τσοχατζόπουλος για τις " χρυσές μίζες" στα υποβρύχια και τα TORM1.
 
"Τη μίζα την πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι" συμπλήρωσε η μάρτυρας η οποία λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει για "τυπικό ρόλο" του ΚΥΣΕΑ στην έγκριση των συμβάσεων για τα εξοπλιστικά.
 
"Το ΚΥΣΕΑ δεν έχει τη δυνατότητα για έλεγχο της διαδικασίας που προηγήθηκε της  συγκεκριμένης απόφαση. Όταν οι στρατιωτικοί κατέληγαν σε ένα όπλο εμείς ήταν αδύνατο να πούμε όχι. Το ΚΥΣΕΑ παίρνει τις αποφάσεις του με βάση την εισήγηση του υπουργού. Όλα έρχονταν στην εισήγηση , το κόστος, η ποιότητα κλπ. " είπε η Βάσω Παπανδρέου για να ακούσει την πρόεδρο του δικαστηρίου να σχολίαζει:
" Μια, μια ψήφος. Ότι ακούγαμε λέγατε ναι. Μια τυπική ψήφο...Έτσι λειτουργούσατε".
Πρόεδρος: Ποιός ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ αφου τα θεωρούσαμε όλα δεδομένα;
Μάρτυρας: Έτσι λειτουργούν.
Πρόεδρος: Μια ψήφο βάλατε. Έχει αλλάξει τώρα;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.
 
Στην κρίσιμη ερώτηση " αν χωρούσε δωροδοκία στην διαδικασία της προμήθειας των εξοπλιστικών" η πρώην υπουργός απάντησε καταφατικά. " Βεβαίως, σε όλη τη διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ δεν γνώριζε κάτι. Απ ότι φαίνεται, όμως, μπορούσε να χωρέσει δωροδοκία και πριν και μετά" είπε χαρακτηριστικά η Βάσω Παπανδρέου και επανέλαβε " Εμείς απλώς είχαμε μια εισήγηση. Δεν είχαμε δυνατότητα ελέγχου από το νόμο".
 
Η πρώην υπουργός κατέθεσε πως η πρακτική των Γερμανικών εταιριών ήταν να δωροδοκούν. " Για να υπάρξει δωροδοκία χρειάζονται δυο , ένας να τα δίνει και ένας να τα παίρνει".
 
Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της με τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό η κ. Παπανδρέου υπενθύμισε πως το 1995 είχε στηρίξει για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Κ. Σημίτη . " Δεν ήταν φιλικές οι σχέσεις μας. Είχαμε σχέσεις ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ".
 

Και η Βίκυ Σταμάτη στο δικαστήριο 

Παρούσα στο δικαστήριο και σήμερα η Βίκυ Σταμάτη η οποία πρόκειται να καταθέσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της.
 

Να μιλήσει για τις δωροδοκίες καλεί και πάλι τον Τσοχατζόπουλο ο Ζήγρας

Με δήλωση του μέσω του συνηγόρου του ο Νικόλαος Ζήγρας πρόσωπο κλειδί στην αποκάλυψη της υπόθεσης κάλεσε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο να κατονομάσει εκείνους που εμπλέκονται στην δωροδοκία. Στην δήλωση του μεταξύ άλλων αναφέρει:
 
"Καλώ τον πρώτο κατηγορούμενο ( Άκη Τσοχατζόπουλος) και ό,ποιον άλλον έχει συμμετάσχει υπό οποιαδήποτε ιδιότητα στις δωροδοκίες αυτές να κατονομάσει σήμερα και όχι αύριο, αυτούς που δωροδόκησαν, τα ποσά των δωροδοκιών και τη ζημία που υπέστη από τις δωροδοκίες το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνική Κυβέρνησης έναντι των δανειστών μας. Στο βωμό του τεκμηρίου της αθωότητας του κυρίου Α.Α. Τσοχατζόπουλου έχει ήδη θυσιαστεί η οικογένειά του και οι φίλοι του, έχει ήδη θυσιαστεί ένα ολόκληρο κίνημα, όπως κατέθεσε ο κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος... ας μη θυσιαστεί και ολόκληρη η Χώρα. Γιατί, πάνω από κατηγορούμενοι, πάνω από συνήγοροι υπεράσπισης, είμαστε Έλληνες".