Γ. Παπανδρέου: Επιτρέψαμε στο φόβο να νικήσει

Το όραμα του για την Ευρώπη αναλύει ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του σε εκδήλωση του ινστιτούτου "Berggruen" στο Βερολίνο, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Huffington Post.

"Για όσους έμειναν έκπληκτοι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, λέω: "Think twice."  Δεν ήταν μόνο μια ανταμοιβή που άξιζε στην Ευρώπη για την συμβολή της στην επιβολή της ειρήνης και της σταθερότητας στο πρόσφατο παρελθόν - η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης μια καθαρή προειδοποίηση στους σύγχρονους ηγέτες. Μπορώ σχεδόν να τους ακούσω να λένε: "Σε αυτή τη δύσκολη Οδύσσεια, μην εγκαταλείπετε το πλοίο. Στο σημερινό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταληθεί" αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως: "Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της. Είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη".

Στην ομιλία του είπε ότι η πρόσφατη εμπειρία του όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η κρίση είναι πολιτική πρώτα.

"Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα", επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.
 
"Παρά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης περί του αντιθέτου, είναι οι Έλληνες πολίτες που πρώτοι και περισσότερο απ' όλους ήθελαν αυτή την αλλαγή", υποστηρίζει ο κ. Παπανδρέου. "Αντ' αυτού επιτρέψαμε στο φόβο και στη δυσπιστία να μας κατανικήσουν. Και ο φόβος γεννά περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα" σημείωσε.

Ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη και προτείνει δημοψηφίσματα.