Ένας χρόνος με αναστολή η ποινή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ένοχος για πλημμέλημα κρίθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών,  Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος για νόθευση της λίστας Λαγκάρντ, ενώ απαλλάσσεται του αδικήματος της απιστίας. Η ποινή του ορίστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή. Έφεση δεν προβλέπεται.

Η ενοχή του προέκυψε με 8 ψήφους υπέρ και πέντε κατά για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος.

Πέντε δικαστές, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ειχε την αποψη οτι θα πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Αντίθετα, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, η οποία είχε ζητήσει την καταδίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διατύπωσε την άποψη πως δεν έπρεπε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, υπογραμμίζοντας ότι "από τη διαδικασία προέκυψε ότι ενώ έχει φοβερές περγαμηνές στο ενεργητικό του, αυτά τα προσόντα του αναιρούν το αίτημα αυτό, γιατί δεν έπρεπε να βάλει τη χώρα σε περιπέτεια. Δεν είναι η δίκη του Παπακωνσταντίνου, είναι η δίκη που ευτέλισε τον ελληνικό λαο και κόστισε σε αυτόν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Για αυτό δεν δικαιούται το ελαφρυντικό". Γι' αυτό και πρότεινε να του επιβληθεί ποινή 4 ετών.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου για το αδίκημα της νόθευσης "το USB αποτελεί έγγραφο και απετέλεσε αντικείμενο νόθευσης , ενώ ο κατηγορούμενος απάλειψε τρία αρχεία όταν το παρέδωσε στον Ι. Διώτη.

Με την πράξη αυτή είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα". Ωστόσο η κατηγορία ειναι πλημμεληματική καθώς δεν αποδείχθηκε ζημία του Δημοσίου , υπερβαίνουσα τα όρια που προσδίδουν κακουργηματική κατηγορία.

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος Νικ. Πάσσος απευθύνθηκε στον Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντας: "Το δικαστηριο εξάντλησε την επιείκειά του κ. κατηγορούμενε. Με την ευχή να αποτελέσει έναν οδηγό για την υπόλοιπη ζωή σας, αν και όπως έχω αντιληφθεί έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικός γιατί ενδεχομένως να εκτελεστεί και αυτή η ποινή, εάν διαπράξετε άλλο αδίκημα. Μη καίτοι αμαρτάνετε".

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έφυγε ελεύθερος από το Ειδικό Δικαστήριο.

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού, σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσαν:

Βασίλης Δημακόπουλος

"Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως αν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε οτι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της".

Τάκης Βασιλακόπουλος

"Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω ότι η ζέση και το μένος αυτών που προκάλεσαν το θέμα ώδινεν όρος".