Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη

Στην έκτακτη "διεθνή συνάντηση κατά της τρομοκρατίας" που οργάνωσε ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ στο Παρίσι συμμετείχε ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, αρμόδιος για τα θέματα της μετανάστευσης, μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα από το φαινόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων και οποίες από τον Μάϊο 2014 συνιστούν την ομάδα "G10".

Όπως εξήγησε ο Γάλλος υπουργός πρόκειται για τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία και την Αυστρία. Συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

"Αυτές τις τραγικές στιγμές η Ευρώπη θα πρέπει να σταθεί ενωμένη για την υπεράσπιση των αρχών της και των ελευθεριών της", τόνισε σχετικά ο Έλληυνας επίτροπος, προσθέτοντας: "Ο διάλογος, το κριτικό πνεύμα και η ανεκτικότητα, είναι τα κύρια γνωρίσματα των κοινωνιών μας και τα ιδεώδη τα οποία ανέκαθεν υπερασπισθήκαμε".

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η σημερινή συνάντηση των Παρισίων αποσκοπούσε "στο να δοθεί μια κοινή, ισχυρή και συγκροτημένη απάντηση, σε αυτήν την κοινή πρόκληση που μας απευθύνουν οι δράστες των ειδεχθών πράξεων".

"Η πρόκληση αυτή μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέραν αυτής με τους διεθνείς συμμάχους μας", σημείωσε, ενώ αναγνώρισε ότι "δυστυχώς το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής στην ΕΕ είναι πραγματικό και αυξανόμενο" και επεσήμανε ότι "η Κομισιόν στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των κρατών μελών στο συντονισμό και στην υποστήριξη των προσπαθειών τους".

Σύμφωνα με τον επίτροπο, οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν προς τις παρακάτω κατευθύνσεις :

- Ενίσχυση της πρόληψης για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των ατόμων.
- Βελτίωση των μέσων κατά του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
- Καλύτερη ανίχνευση ώστε να αντιμετωπίζονται καλύτερα οι απειλές.
- Παράλληλη σύσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος για τη διαβίβαση των δεδομένων των επιβατών στα αεροπορικά και άλλα μέσα μετακίνησης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...