Στο ειδικό δικαστήριο ο Παπακωνσταντίνου

Την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε με βούλευμα του το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Με πλειοψηφία 4 έναντι 1 ψήφου οι δικαστές του αρμόδιου συμβουλίου αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για δύο κακουργήματα που αφορούν νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου Οι κατηγορίες αυτές, φέρουν τον κ. Παπακωνσταντίνου αντιμέτωπο ενδεχομένως ακόμη και με τα ισόβια.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε πάντως την απαλλαγή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα για τους τρεις συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.

Δεν παραπέμπονται τα ξαδέλφια του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδη, και ο Ανδρέας Ρωσσώνης  που αρχικά βαρυνόντουσαν με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στη νόθευση δημοσίου εγγράφου.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου είναι αμετάκλητο και πρέπει να επιδοθεί μέσα σε δέκα μέρες στον πρώην υπουργό αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής.

Την σκυτάλη παίρνει ο πρόεδρος της Βουλής ο οποίος και θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη τα οποία θα ανέβουν στην έδρα.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου ο οποίος αφού λάβει το πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου (επτά από τον Άρειο Πάγο και έξι από το ΣτΕ) που έχουν κληρωθεί έχει προθεσμία 60 ημερών για να ορίσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη, το χώρο που θα διεξαχθεί αλλά και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα προσέλθουν για να καταθέσουν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει το δικαίωμα από το νόμο να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο αλλά να δικαστεί σαν να είναι παρών, με την εκπροσώπηση τριών δικηγόρων. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε επιλέξει και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά.