Τσίπρας στο CNBC: Δεν αποτελούμε απειλή για την Ευρώπη

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στο δίκτυο CNBC. Η συνέντευξη δόθηκε στο περιθώριο του φόρουμ του Ambrossetti Club στη λίμνη Κόμο και ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να περάσει ένα μήνυμα προς την Ευρώπη.

"Δεν αποτελούμε απειλή για την Ευρώπη αλλά την πρόκληση για να αλλάξει η πολιτική", σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε για ακόμη μια φορά "κούρεμα" μεγάλου μέρους του χρέους μέσω μίας Ευρωπαϊκής Συνόδου στο πρότυπο αυτής του 1953 για τα χρέη της Γερμανίας.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε επίσης και για το πρόγραμμα που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, το οποίο χαρακτήρισε ως "πρόγραμμα καταστροφής".

"Έχουμε χάσει ήδη το 25% του ΑΕΠ μας και η ανεργία έχει φθάσει στο 29%, πράγμα ανεπίτρεπτο για ευρωπαϊκή χώρα", υπογράμμισε, ένω έθιξε και το κομμάτι της ανάπτυξης.

"Το πρόγραμμα της τρόικα θέλει ετησίως να παράγοντα πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% ώστε να αποπληρώνονται οι τόκοι των δανείων. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και υπό αυτούς τους όρους δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη", υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το εάν η χώρα πρέπει να έχει πρόωρες εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης ο ίδιος απάντησε ότι "αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πολιτικής. Πρέπει να υπάρξει μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα αναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μας τους όρους ".

Μάλιστα ο ίδιος προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει πρόωρες εκλογές λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.