Εξοπλιστικά: Στο κάδρο της έρευνας μπαίνει ο Γιάννος Παπαντωνίου

Στο κάδρο της έρευνας για τα εξοπλιστικά προγράμματα μπαίνει, πλέον, η περίοδος της υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, με την κλήση σε απολογία του άλλοτε στενού του συνεργάτη και πρώην γενικού γραμματέα εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Σπύρου Τραυλού.

Οι ανακριτές διαφθοράς Μαλλής και Σταυρόπουλος καλούν τον κ. Τραυλό να απολογηθεί στις 11 Ιουλίου για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας που αφορά, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην υπογραφή αντισταθμιστικών ωφελημάτων άνω των 72 εκατομμυρίων, για την υπόθεση των υποβρυχίων, τα οποία έμειναν ανεκτέλεστα.  Έτσι, πλέον, μπαίνουν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και πολιτικά πρόσωπα που διαδέχτηκαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και τώρα ήρθε η ώρα να αναζητήσουν τα χρήματα  που… χάθηκαν, καθώς τα έργα των αντισταθμιστικών δεν έγιναν ποτέ. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστώσουν οι δικαστικοί λειτουργοί αν τα επίμαχα ποσά κατέληξαν, ως μίζες, μέσω “ύποπτων διαδρομών”, στις τσέπες συγκεκριμένων προσώπων.

Άλλωστε, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, η  ιστορία έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις  πως το μαύρο χρήμα μοιραζόταν μέσα από τα χαμένα χρήματα των ανεκτέλεστων αντισταθμιστικών, τα οποία αποτελούν συμβατικές υποχρεώσεις των αναληπτριών εταιριών, οι οποίες δεν τηρούνται σε βάρος του Δημόσιου.

Σύμφωνα με πολυσέλιδη συμπληρωματική αναφορά του ΣΔΟΕ, αντισταθμιστικά έργα ύψους 300 εκατ. ευρώ για δυο συμβάσεις των υποβρυχίων δεν εκτελέστηκαν ποτέ.

Πρόκειται για έργα τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στις συμβάσεις Α/Ω, οι οποίες αποτελούν απόρροια των κύριων συμβάσεων12Β/2000 και 21Β/2002 και αφορούν στην κατασκευή υποβρυχίων τύπου 214 και 209, οι οποίες βάζουν στο κάδρο και την περίοδο υπουργίας του Γιάννου Παπαντωνίου. Η πρώτη σύμβαση αφορά στην περίοδο Σμπώκου-Τσοχατζόπουλου-Σωτήρη Εμμανουήλ . Σε αυτή τη σύμβαση (08/2000) προβλέπονταν έργα ύψους 281.838.305 ευρώ. Σύμφωνα με το πόρισμα,  “το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 08/2000, ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ (σε σύνολο: 281.838.305 ευρώ)".

Είναι ενδεικτικό ότι η δεύτερη σύμβαση, η 21Β/2002, είχε ως αντικείμενο την ανάθεση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., του εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής τριών συν ενός (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209, προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και την υπέγραψαν ο Σπυρίδων Τραυλός (γ.γ. εξοπλισμών επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου) για λογαριασμό του ΥΠΕΘΑ/ΓΔΕ και ο Σωτήριος Εμμανουήλ για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προέκυπτε ότι  το ανεκτέλεστο έργο των προγραμμάτων της Σύμβασης Α/Ω με αριθμό 13/2002, ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ.