Απολογείται για τα 1,3 εκατ. ο Γιάννος Παπαντωνίου

Στις 8 Απριλίου θα περάσει το κατώφλι του Εφετείου ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να απολογηθεί για δύο πράξεις ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες - η μία, μάλιστα, τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου το μεσημέρι της Πέμπτης πήγε στο γραφείο της ανακρίτριας Μερόπης Πουλάκη-Κυριακίδου, από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

Σε βάρος του πρώην υπουργού είχε ασκήσει ποινική δίωξη η Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για την υπόθεση των χρημάτων που εντοπίστηκαν, μέσω της λίστας Λαγκάρντ, σε λογαριασμό της συζύγου του.

Το κακούργημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες αφορά στο έτος 2010, ενώ για αντίστοιχη πράξη που αφορά το έτος 2009 η κατηγορία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Η δίωξη στρέφεται και κατά της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, σε βάρος της οποίας συντάχθηκε κατηγορητήριο για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας στις πράξεις του πρώην υπουργού.

Οι κατηγορίες σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου αφορούν σε χρηματικό ποσό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε από τα στοιχεία της λίστας Λάγκαρντ σε τραπεζικό λογαριασμό, τα οποία δεν είχαν δηλωθεί στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για τη μη δήλωση του επίμαχου χρηματικού ποσού σε ό,τι αφορά το 2008, ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του είναι κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς από το 2010 το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες μετατράπηκε σε κακούργημα, και έχουν απολογηθεί και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ, αντίστοιχα, τον περασμένο Απρίλιο. Ήδη μάλιστα η υπόθεση αυτή θα εκδικαστεί σύντομα στο Εφετείο.

Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι δε γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο τραπεζικός λογαριασμός αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο της. Όπως έχει δηλώσει ο κ. Παπαντωνίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο εν λόγω λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000 εν αγνοία του και τα χρήματα που κατατέθηκαν σε αυτόν αποτελούν, ουσιαστικά, χρήματα της συζύγου του και του τέως συζύγου της, για τις σπουδές των δύο γιων τους. Φέρεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι τα χρήματα επαναπατρίστηκαν το 2010 και περιήλθαν στα παιδιά της συζύγου του.