Εξοπλιστικά : Η σύζυγος του Γιάννου… ανοίγει ύποπτο λογαριασμό

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση των εξοπλιστικών μπήκε ο πολυσυζητημένος τραπεζικός λογαριασμός της συζύγου του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, στην ελβετική HSBC, ο οποίος εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ και περιείχε 1,3 εκατ. ευρώ.

Οι ανακριτές Γαβριήλ Μαλλής και Γιώργος Σταυρόπουλος κάλεσαν τη Σταυρούλα Κουράκου να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο της έρευνας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρη πηγή “ερευνούν ενδείξεις για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την μέχρι τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Κουράκου άναψε το πράσινο φως για να ανοίξει ο λογαριασμός της στην Ελβετική τράπεζα, υπογράφοντας έγγραφη εξουσιοδότηση–συναίνεση. Οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν ήδη ζητήσει, με αίτημα δικαστικής συνδρομής, να ανοίξει ο συγκεκριμένος λογαριασμός, χωρίς ωστόσο οι ελβετικές αρχές να έχουν απαντήσει. Έτσι, η κ. Κουράκου παρείχε τη διευκόλυνση, απλουστεύοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Δεν έκανε, όμως, το ίδιο και το ζεύγος Κανδαλέπα, κουμπάροι του ζεύγους Παπαντωνίου, οι οποίοι φέρονται να έστειλαν στον επίμαχο λογαριασμό εμβάσματα, περίπου, 1 εκατομμυρίου ευρώ. Οι ανακριτές φέρονται να ζήτησαν από το ζεύγος Κανδαλέπα εξουσιοδότηση για να ανοίξουν το λογαριασμό τους στην Ελβετία, προκειμένου να χαρτογραφηθεί η κίνηση του ποσού. Εκείνοι, όμως, αρνήθηκαν, ενώ φέρονται να εξήγησαν πως πρόκειται για νόμιμα χρήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, και εκείνοι απλώς τους εξυπηρέτησαν στέλνοντας τα στο εξωτερικό. Η επόμενη κίνηση των δικαστικών λειτουργών είναι να υποβάλλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξει ο λογαριασμός τους.

Οι ανακριτές ψάχνουν να εντοπίσουν την προέλευση των χρημάτων που κατατέθηκαν στο λογαριασμό της κυρίας Κουράκου, ο οποίος παρέμεινε ανοικτός από το 2000 μέχρι το 2010, ενώ το επίμαχο χρηματικό ποσό επαναπατρίστηκε με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη. Επισημαίνεται ότι ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγος του ήδη διώκονται για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, καθώς και για φοροδιαφυγή, μετά τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ. Ωστόσο, αυτό που τώρα αναζητούν οι δικαστικές αρχές και αρμόδιοι ελέγκτικοί μηχανισμοί είναι η προέλευση του επίμαχου χρηματικού ποσού και εάν είναι νόμιμη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ανάκριση για την προμήθεια των TOR-M1, με τους ανακριτές να καλούν σε συμπληρωματική απολογία του βασικούς κατηγορουμένους στην υπόθεση, μεταξύ αυτών τους Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Καμάρη, Πάνο Γερμανό και τους αδελφούς Χριστοδουλίδη.

Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί η επιστολή του καταζητούμενου για την υπόθεση των ΤΟR-Μ1, Φουάντ αλ Ζαγιάντ, η οποία έφθασε και στα χέρια του ανακριτή Γ. Μαλλή και με την οποία δηλώνει στη διάθεση των δικαστικών αρχών, ενώ αρνείται τις κατηγορίες και οποιαδήποτε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποστροφή της επιστολής του για καταδικασθέντα κατηγορούμενο στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου, που δεν τον κατονομάζει αλλά τον φωτογραφίζει, για τον οποίο αναφέρει: “Εχει μεγάλο λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στον Λίβανο, ο οποίος είναι αδήλωτος στις ελληνικές Αρχές”.

Επιπλέον, ο καταζητούμενος επισημαίνει στην επιστολή του: "Κατά τη ταπεινή μου γνώμη ήταν λάθος να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μου, αντί να μου ζητηθεί να συνεργαστώ εθελοντικά με τις πληροφορίες που έχω εσάς. Ήταν επίσης λάθος να δημοσιευτεί το ένταλμα μου στην εφημερίδα και την τηλεόραση βασισμένο σε παραδοχές και λάθη, χωρίς να γνωρίζουν την αλήθεια. Έχω πολλά να πω, αλλά δε θέλω να χρησιμοποιήσω περισσότερο τον χρόνο σας. Είμαι ευτυχής που το όνομα σας είναι Γαβριήλ, ως ο Άγγελός που έφερε τα καλά νέα στην Παναγία και σε ολόκληρο τον κόσμο".

Για την υπόθεση των υποβρυχίων ο κ. Μαλλής πάντως απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης του Αλέξανδρου Αβατάγγελου, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση.