Ελεύθερος στη… φυλακή ο Τσοχατζόπουλος γιατί δεν έχει για την εγγύηση

Χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύεται η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου για τον Άκη Τσοχατζόπουλο καθώς , όπως λέει, δεν είναι σε θέση να καταβάλλει την εγγυοδοσία των 200.000 ευρώ που του επέβαλε το δικαστήριο προκειμένου να βρεθεί εκτός φυλακής.

"Καθίσταται η απόφαση σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορεί να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές" σχολίασε ο συνηγόρος του πρώην υπουργού, Λεωνίδας Κοτσαλής και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στο δικαστήριο: "η υγεία του , η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο , μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός".

"Αν επιστρέψει στη φυλακή και μέχρι να βρούμε τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας" επισήμανε ο δικηγόρος Γιάννης Παγοροπουλος.

"Τεράστιες ευθύνες" φώναξε η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη.

Οι δικαστές με την απόφαση τους έκαναν δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγυοδοσίας 200.000 ευρώ (σ.σ. κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ) ,της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτων μέσων, της παράδοσης της ΑΤ και του διαβατηρίου, της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου, της μόνιμης διαμονής σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε ΑΤ (από τον Μάιο του 2017 όταν πιθανότατα θα λάβει εξιτήριο) δυο φορες τον μήνα.

Νωρίτερα , οι συνήγοροι του πρώην υπουργού ζήτησαν την μείωση της εγγυοδοσίας των 200.000 ευρώ και ένα χρονικό διάστημα για να καταβάλουν τα χρήματα, με τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο να εισηγείται την απόρριψη του αιτήματος.

Σήμερα , το δικαστήριο ,μετά από πέντε χρόνια στη φυλακή και πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης είπε " ναι" στην αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου με οριακή πλειοψηφία 3-2. Οι δικαστές έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 20 ετών κάθειρξης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους με τους συνηγόρους του να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την απόφαση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Γιάννης Παγοροπουλος δήλωσε: "Μετά απο μια επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελες Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους.

Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο στο οποιο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόσης της απόφασης του δικαστηρίου αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού.Εστω λοιπόν και τώρα η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσει στο μέγιστο βαθμό που αυτο ειναι δυνατόν την κακοποιημένη και πληγείσα επι μια πενταετία υγεία του ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του".

"Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή" τόνισε ο συνήγορος Λεωνίδας Κότσαλης και συμπλήρωσε : "Η κατάσταση του πρωην υπουργού ξεπερασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου. Ήδη με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή. Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες".

Παρακαλούμε περιμένετε ...