Οι Κινέζοι φόρεσαν στον Ψινάκη την κορδέλα της φιλίας

Ο δήμαρχος θέλει να αναβιώσει το Δρόμο του Μεταξιού

Οι μεγάλοι (αρχαίοι) κόσμοι συναντώνται... Και ο Ηλίας Ψινάκης δεν μπορεί παρά να είναι εκεί!

Με λαμπρότητα και αυξημένο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι εργασίες του 1ου συνεδρίου Ελληνικών και κινεζικών πόλεων στο Ζάππειο Μέγαρο, με πρωτοβουλία του δήμου Μαραθώνα.

Ως "πρεσβευτής" της Ελλάδας, ο δήμαρχος Μαραθώνα βραβεύτηκε από την κινεζική αντιπροσωπεία με την κορδέλα - βραβείο συνεισφοράς στην Ελληνοκινεζική Φιλία. Το ίδιο βραβείο έλαβαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρώην αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Λευτέρης Κοντός. Ωστόσο ο κ. Ψινάκης το υποστήριξε με... άλλο στυλ!

Ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε ότι τον ενέπνευσε το όραμα του Κινέζου πρόεδρου Σι ″Οne belt, one road″, που ξεκίνησε το 2013.

Η ελληνική και η κινεζική αντιπροσωπεία αναφέρθηκαν στον κοινό... εχθρό τους, το λόρδο Έλγιν, που έκλεψε τα αγάλματα του Παρθενώνα τα οποία τώρα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο ενώ τριάντα χρόνια αργότερα ο γιος του λόρδου Έλγιν έκλεψε από τα θερινά ανάκτορα στο Πεκίνο αγάλματα του αρχαίου κινεζικού πολιτισμού.

Είναι καιρός και οι δύο χώρες μαζί, Ελλάδα και Κίνα, να διεκδικήσουμε δυναμικά πίσω, τον πολιτιστικό μας θησαυρό και την υπερηφάνεια μας. Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστική συνεργασία μεταξύ μας με απτά αποτελέσματα σε όφελος των δύο χωρών μας, είπαν οι δυο αντιπροσωπείες.