“Ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ανησυχία με τις θέσεις του για την οικονομία”

Συνέντευξη στο news.gr

Συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ", δηλώνει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στο news.gr

Η υπουργός και υποψήφια βουλευτής στην Α' Αθηνών στρέφει τα βέλη της στην Κουμουνδούρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, με τις θέσεις τους για την οικονομία, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα". 

Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα είναι "εξόχως προβληματικές", ένα πεδίο αντιπαράθεσης ιδιαίτερα πρόσφορο το τελευταίο διάστημα, με δεδομένη τη διάσταση απόψεων των δύο μεγάλων κομμάτων πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Αναλυτικά η συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο news.gr:

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίζεται μετριοπαθέστερη – σε σχέση με το παρελθόν - ως προς το ενδεχόμενο μονομερούς διαγραφής του χρέους, ωστόσο, υποψήφιοι βουλευτές όπως ο κύριος Λαπαβίτσας, εκφράζουν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση.  Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «φόβο»,  τον οποίο προκαλούν οι δηλώσεις Λαπαβίτσα. Παρόλ’ αυτά πέρα από γενικόλογες αναφορές περί εξόδου από το ευρώ από τη μία και ενδεχόμενης ‘καταστροφής’ από την άλλη, ουδείς ακούει κάτι πιο συγκεκριμένο και ειδικά ο Έλληνας πολίτης που καλείται να αποφασίσει. Τι απαντάτε;

 «H Ν.Δ σε καμία περίπτωση δεν κινδυνολογεί, με τον πολιτικό λόγο που αναπτύσσει. Περιγράφει μια πραγματικότητα. Αντίθετα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ανησυχία στους πολίτες, με τις θέσεις τους για την οικονομία, ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Προσωπικά υποστηρίζω ότι στον προεκλογικό αγώνα θα πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση θέσεων για τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.  Είμαι αντίθετη στην στείρα αντιπαράθεση  Είμαι σίγουρη  ότι αν  μιλήσουμε  με επιχειρήματα οι πολίτες θα μας ακούσουν και θα μας προσέξουν. Στο πεδίο αυτό η Ν.Δ υπερέχει. Έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε. 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε προ ημερών ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και συγκεκριμένες. Περιμένουμε να κάνει το ίδιο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας».  

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας,  ακούσαμε να λετε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό επιμένει σε έναν κρατισμό που δεν καθιστά ανταγωνιστική την αγορά. Θεωρείτε ότι μία πολιτική με τη συμμετοχή του κράτους σε τουριστικές επιχειρήσεις θα προκαλούσε αρνητικές αντιδράσεις στην τουριστική αγορά, τη στιγμή που η ίδια η Κουμουνδούρου δια στόματος Κριτσωτάκη κάνει λόγο για τουρισμό με κοινωνική ανταποδοτικότητα και όχι βασισμένη αποκλειστικά στο κράτος;

«Η πολιτεία οφείλει να ενισχύει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία που συμβάλει στον υγιή ανταγωνισμό προϊόντων και υπηρεσιών. Εμείς πιστεύουμε στις συνέργειες μεταξύ του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Υποχρέωση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ είναι η σωστή προβολή της χώρας στο εξωτερικό, με στόχο την προσέλκυση τουριστών.

Ποια είναι η θέση σας για την κατάργηση του θεσμού του “all inclusive”, που είχε θίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας;

«Το “all-inclusive”, είναι κάτι που δεν το θεσμοθέτησε το κράτος και σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το εισαγάγει ως έννοια ή να το καταργήσει. Είναι ένα τουριστικό πακέτο το οποίο υπάρχει στην αγορά και ισχύει και για αυτό όπως και για όλα τα άλλα, ο νόμος της αγοράς και της ζήτησης». 

Θα επιλέγατε ως Νέα Δημοκρατία τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν και εφόσον κάτι τέτοιο κρινόταν αναγκαίο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα; Μια σταθερότητα, την οποία σθεναρά στηρίζετε ως παράταξη;

«Ανήκω στην κατηγορία των πολιτικών που πιστεύουν στο πολιτικό διάλογο και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε αυτό αποτελεί και αίτημα των πολιτών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο δεν βλέπω να υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Τα προγράμματα των δυο κομμάτων σε στρατηγικής σημασίας θέματα, δεν έχουν το παραμικρό πεδίο σύγκλισης».  

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να μιλάει στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε σε «μια Ευρώπη που οι λαοί της ξανασκέφτονται τα θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης και προστασίας των συνόρων». Εκτιμάτε ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξουν ανεξέλεγκτα τα σύνορα; Πώς πιστεύετε ότι θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ζήτημα;

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για Εφαρμογή ενός συστήματος ανοιχτής και διαρκούς νομιμοποίησης, υπό προϋποθέσεις. Την ίδια στιγμή στελέχη του ερμηνεύοντας τις θέσεις τους, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μαζικά ιθαγένεια και ασφάλιση στους μετανάστες. Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι απόψεις είναι εξόχως προβληματικές. 

Το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Γι αυτό η όποια λύση του θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της Ε.Ε» 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι αυξάνετε τα ποσοστά σας, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ σας. Σας ανησυχεί αυτή η εικόνα;

«Πράγματι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν κυβερνήσεις. Οι κάλπες το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου θα βγάλουν τον νικητή των εκλογών.