Ανησυχούν για την “ποιοτική δυναμική” της Ελληνικής κυβέρνησης οι Ευρωπαίοι

Κατηγορηματικά απορρίπτει το ενδεχόμενο νέου κουρέματος στο ελληνικό χρέος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ΜΝΙ. Μάλιστα εκφράζει έντονο προβληματισμό για την ικανότητα της Ελλάδας να προεδρεύσει στην ΕΕ τον επόμενο χρόνο.

"Θα υπάρξει νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα" διερωτάται ο αξιωματούχος και απαντά: "Ποτέ. Δεν θα υπάρξει κανένα, κούρεμα, ποτέ, ποτέ, ποτέ. Δεν υπήρξε ποτέ κάποια υπόσχεση για κούρεμα χρέους. Υπήρξε η υπόσχεση για περαιτέρω επίσημη στήριξη, υπό συγκεκριμένες περιοριστικές προϋποθέσεις".

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης επιστρέφουν στην Αθήνα τα κέρδη που πραγματοποιούν από τις τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, πολλές φορές πριν ακόμη πάρουν τα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την επικείμενη προεδρία της ΕΕ που η αναλαμβάνει η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, λέγοντας ότι είναι θέμα που προβληματίζει πολλούς στην ΕΕ. "Πολλοί ανησυχούν για την ποιοτική δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειρίζεται και να ηγείται συναντήσεων και να καταλήγει σε δομημένες αποφάσεις" αναφέρει. Επισημαίνει επίσης ότι Κύπρος και Ουγγαρία ήταν "εντελώς χαμένες" με τις υπευθυνότητες που έπρεπε να αναλάβουν κατά τη δική τους προεδρία. Προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχομένη ανικανότητα της Ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προεδρίας "θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλη ζημία, γιατί είναι κάτι που δεν διορθώνεται".

Παρατηρεί επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας διεξάγονται και οι ευρωεκλογές, που σημαίνει ότι το ευρωκοινοβούλιο θα κλείσει από τον Απρίλιο "που σημαίνει ότι οι πρώτοι μήνες της προεδρίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι". "Θα μπορούσαμε δηλαδή να χάσουμε ένα χρόνο στη λήψη αποφάσεων εάν η ελληνική προεδρία υποαποδόσει" δηλώνει αναφερόμενος κυρίως στις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση.