“Ιδιαίτερα εποικοδομητική” η συνάντηση Βενιζέλου-Νίμιτς

Τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων παρουσίασε σε συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε “ιδιαίτερα εποικοδομητική” τη συνάντηση και άφησε να εννοηθεί ότι, σε κατάλληλο χρόνο και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να υπάρξει συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δυο πλευρών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους συνάντηση δεν εντάσσεται στην αποστολή του.

Παρατήρησε, επίσης, ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι πρέπει και οι δυο πλευρές να κατανοήσουν η μία τις θέσεις της άλλης. Χαρακτήρισε ακόμα ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου, όπως είπε, να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας.

Σε άλλη ερώτηση, για το εάν η επικείμενη προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να δώσει ώθηση στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς εμφανίστηκε διστακτικός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα είναι βαθιά εθνικό και για τις δυο πλευρές και η επίλυσή του δεν εξαρτάται από έναν εναλλασσόμενο θεσμό, όπως η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κληθείς, τέλος, να αποκαλύψει περισσότερα για το πλαίσιο των συνομιλιών του με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Νίμιτς απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Αύριο Τρίτη, ο κ. Νίμιτς θα βρίσκεται στα Σκόπια, συνεχίζοντας τις επαφές του στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...