“Η αντίδραση στη χρήση χημικών όπλων να είναι καθαρή και απόλυτη”

Να καταδικαστεί απερίφραστα η χρήση χημικών όπλων, την οποία χαρακτήρισε “ειδεχθές έγκλημα”, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας ότι αυτή “προσβάλλει κάθε ανθρωπιστικό ιδεώδες, προσβάλλει το Διεθνές Δίκαιο”.

“Πρέπει η αντίδραση να είναι καθαρή και απόλυτη”, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα, προσθέτοντας: “Πρέπει, βεβαίως, να διαφυλαχθεί η προοπτική της πολιτικής διαδικασίας. Πρέπει να διαφυλαχθεί η δυνατότητα για τη λεγόμενη "Γενεύη ΙΙ", μέσα από την οποία μπορεί να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Συρίας που είναι επίσης μια χώρα καθοριστική για την ευρύτερη περιοχή. Εμείς προετοιμαζόμαστε από κάθε άποψη και είμαστε σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, γιατί και με τις χώρες του Αραβικού κόσμου έχουμε πολύ στενή συνεργασία και επαφή προς την κατεύθυνση αυτή”.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε ακόμα πως σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, όσο και με τον Γάλλο ομόλογό του, με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το θέμα της Συρίας.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρέσβη, σημείωσε πως δεν ήταν μία εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά μία ουσιαστική συνάντηση εν όψει της επίσκεψης του κ. Βενιζέλου στο Κάιρο την ερχόμενη εβδομάδα.

“Η μεταβατική κυβέρνηση του Καΐρου θέλουμε να βοηθηθεί, ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή του Οδικού Χάρτη και έτσι η Αίγυπτος να ζήσει ειρηνικά, να επανέλθει στην πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, να έχει κάθε Αιγύπτιος πολίτης το δικαίωμα στην προοπτική, στο μέλλον, σε μια ειρηνική διευθέτηση της ζωής του. Και επειδή όλη η περιοχή, η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής είναι ταραγμένη, πρέπει να επενδύσουμε στη σταθερότητα στην Αίγυπτο”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με το λόγο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: “Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τις διμερείς μας σχέσεις, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μας για την σταθερότητα και την ειρηνική εξέλιξη στην Αίγυπτο. Είναι ένα μήνυμα φιλίας προς τον αιγυπτιακό λαό. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο Κάιρο”.