Αβραμόπουλος: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας

Με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από θέματα ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ζητήματα εν όψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας. “Η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής. Γι' αυτό και μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη”, ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, αν και έχουν δοκιμαστεί από την οικονομική κρίση, κρατούν σε υψηλότατο επίπεδο το αξιόμαχό τους και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη ότι διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στον κόσμο.

Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα “είναι ένας σημαντικός παράγοντας ασφάλειας, συνεργασίας, συνεννόησης και σταθερότητας. Και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς όλους τους γείτονές μας. Παράλληλα, στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ διατηρεί μια ξεχωριστή θέση που την καθιστά έναν αξιόπιστο και ισχυρό σύμμαχο. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε η πατρίδα μας σήμερα εδώ στις ΗΠΑ και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημείωσα ότι αυτό τής το αναγνωρίζει η μεγάλη αυτή χώρα, το αναγνωρίζει συνολικά ο δυτικός κόσμος. Αυτές τις αξίες και τις αρχές, της παγκόσμιας ειρήνης, της ασφάλειας, της συνεργασίας θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε παράλληλα με την κύρια αποστολή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι η διατήρηση της ακεραιότητας της ανεξαρτησίας και της ασφάλειας της πατρίδας μας”.

Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος παρέστη σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Αβραμόπουλος θα παραστεί σήμερα Τετάρτη σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.