Γιαννάκου: Εγκληματική η “αρχαιοποίηση” των Σκοπίων

Με ιδιαίτερα έντονο τρόπο επέκρινε την κυβέρνηση των Σκοπίων η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την έκθεση προόδου των Σκοπίων για το 2012.

Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ χαρακτήρισε “εγκληματική” τη στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων να συνηθίσει τους νέους της χώρας σε καταστάσεις και πεποιθήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, καλώντας τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, να καταδικάσει την τάση "αρχαιοποίησης" της σημερινής πολιτικής από την πλευρά της ΠΓΔΜ και “την εμμονή της σε μύθους και κατασκευάσματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα”.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Είτε αυτό γίνεται με χάρτες οι οποίοι είναι προκλητικοί, είτε αυτό γίνεται με το τίτλο του κυβερνώντος κόμματος το οποίο μιλάει για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, είτε με τεράστια αγάλματα και δήθεν διακόσμηση της πρωτεύουσας της χώρας,  το αποτέλεσμα είναι να εντείνονται η προπαγάνδα και οι αντεγκλήσεις με υπαιτιότητα της κυβέρνησης των Σκοπίων".

Το ψήφισμα για την έκθεση προόδου των Σκοπίων εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια, με 505 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 31 αποχές.

Με το ψήφισμα αυτό το Ευρωκοινοβούλιο “επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Συμβούλιο να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”, ενώ, ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και το ζήτημα του ονόματος, “εκφράζει και πάλι τη λύπη του για το γεγονός ότι η αδυναμία επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το όνομα έχει σταθεί εμπόδιο στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ”.

Η Ολομέλεια τάσσεται ακόμα σύμφωνη με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί οριστικά, χωρίς καθυστέρηση, και ότι η απόφαση της Χάγης, που αποτελεί μέρος του διεθνούς Δικαίου, πρέπει να τεθεί σε ισχύ