Αβραμόπουλος: Υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στα Σκόπια

Σημαντική οπισθοδρόμηση έχει καταγραφεί στα Σκόπια σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα έχουν επιδεινωθεί με δική της υπαιτιότητα, όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, όπου παρέστη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

“Kατά το χρονικό διάστημα που καλύπτει η εαρινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, καταγράφηκε στα Σκόπια μια σημαντική οπισθοδρόμηση”, σχολίασε ο κ. Αβραμόπουλος για την έκθεση της Κομισιόν, εκτιμώντας ότι η οπισθοδρόμηση αυτή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην πολιτική κρίση που ξεκίνησε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

“Στην ουσία της, όμως, η κατάσταση αυτή οφείλεται και είναι μια κρίση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Με άλλα λόγια υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι “με την παρέμβασή μας, αναδείξαμε τις σοβαρές ελλείψεις των Σκοπίων σε θέματα ελευθερίας των ΜΜΕ, διάκρισης των εξουσιών και πολιτικού πλουραλισμού. Ελλείψεις και στοιχεία, δηλαδή, που άπτονται των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του πυρήνα της αιρεσιμότητας της ενταξιακής διαδικασίας”.

Όσον αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας, ο κ. Αβραμόπουλος κατέστησε σαφές σε όλους, όπως υπογράμμισε, ότι τα προβλήματα συνεχίσθηκαν και επιδεινώθηκαν.

“Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις στα ευρωπαϊκά κριτήρια. Το μήνυμα της Ευρώπης πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Διαφορετικά θα πρέπει με βεβαιότητα να αναμένουμε περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε της Ελλάδας, ούτε, βεβαίως, της ίδιας της γειτονικής μας χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα, το οποίο πρέπει να το κατανοήσουν όλοι”, κατέληξε ο υπουργός.