Νέα πρόταση για την ονομασία των Σκοπίων από τον Μ. Νίμιτς

Νέα πρόταση επέδωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη σημερινή κοινή συνάντησή του με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι “είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά” και ανέφερε ότι η “νέα πρότασή” του είναι “συγκεκριμένη” και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν “συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά”, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή (Αθήνα και Σκόπια) ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη ή αλλού μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για το ζήτημα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών.

“Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση, και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται οι δύο πλευρές από μία λύση, σημείωσε: “Μιλώ συχνά και με τον πρέσβη Βασιλάκη και με τον πρέσβη Γιόλεφσκι, ενώ και μεταξύ αυτών των συναντήσεων έχουμε συχνές συνομιλίες και συναντήσεις. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά”.

Τέλος, ερωτηθείς για το ποιες χώρες δείχνουν ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ο προσωπικός απεσταλμένος του Γ.Γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι είναι “οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...