Ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τα Σκόπια ως το τέλος Ιουνίου;

Με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε εκ νέου σήμερα από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013.

Οι ευρωβουλευτές-μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στα Σκόπια, παράλληλα όμως υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις υπάρχουσες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα και προέτρεψαν για επιτάχυνση του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος μίας πόλωσης της κοινωνίας κατά εθνότητες.

Επέμειναν επίσης στην ανάγκη για μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να ενισχυθεί η νομοθεσία κατά της διαφθοράς, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητα των δικαστικών αρχών στην πράξη, αλλά και να ξεπεραστούν τα εκτεταμένα φαινόμενα αυτολογοκρισίας που παρατηρούνται μεταξύ των δημοσιογράφων.

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο του Μαΐου στο Στρασβούργο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...