Αβραμόπουλος: Μην σκέφτεστε καν τη διχοτόμηση

Σε αυστηρό τόνο απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ σχολίασε πως αν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά δε συνεργαστούν για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, θα επέλθει διχοτόμηση της Κύπρου.

Ο κ. Αβραμόπουλος σε επιστολή του προς τον κ. Νταβούτογλου κάνει λόγο για διαιώνιση “μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας”, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και τονίζοντας πως οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους.

"Το 1974 ένα στρατιωτικό πραξικόπημα λειτούργησε ως άλλοθι για μία στρατιωτική εισβολή που συνεχίστηκε μετά την επιτυχία του πραξικοπήματος και οδήγησε στην κατάληψη του 37% της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή η παράνομη εισβολή και κατοχή ήταν αντίθετη με τους κανόνες του ΟΗΕ και έχει επανειλημμένως καταδικαστεί από την παγκόσμια κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη. Κι όμως, σήμερα συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες της διαιώνισης μιας απαράδεκτης κατάστασης για τον κυπριακό λαό, ενάντια σε όλες τις αρχές και τις αξίες της ανθρωπότητας", τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ακόμα στον Τούρκο ομόλογό του ότι Ελλάδα και Κύπρος απολαμβάνουν δικαιωμάτων στα αποθέματα υδρογονανθράκων της περιοχής, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος θα σταθεί δυνατή, θα ανακτήσει τη δύναμή της και η οικονομία και η κοινωνία της θα ευημερήσουν και πάλι.

"Αυτό είναι ένα μέλλον που τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι, μπορούν και πρέπει να απολαύσουν μαζί", σχολιάζει.

Εκφράζει ακόμα την άποψή του ότι μόνο μία επανενωμένη Κύπρος μπορεί να διασφαλίσει τα κοινά συμφέροντα του λαού της, καθώς και την σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή, και σημειώνει: "Δε συμφωνούμε με την πρόταση για τετραμερή σύσκεψη, κυρίως επειδή μία τέτοια πρόταση αντιτίθεται στη θεμελιώδη αρχή της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Κλείνοντας, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στο πλαίσιο της υφιστάμενης διαδικασίας υπό τον ΟΗΕ, και η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις εξελίξεις.