Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο νέος Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης

Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υποδεχόμενος τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί θεμέλιο λίθο της εθνικής ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για το πάγωμα, εδώ και ένα χρόνο, των διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων ουσίας του Κυπριακού, με ευθύνη της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου, συνέχισε, πορεύεται με σχεδιασμό και στρατηγική, γνωρίζει τι θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. “Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα μας”, δήλωσε o κ. Αβραμόπουλος, για τον οποίο η επίλυση του θέματος είναι προϋπόθεση-κλειδί για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και θα δώσει νέα δυναμική στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο πως ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του δεν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί για να δημιουργήσουν από μόνοι τους και ξαφνικά το κατάλληλο κλίμα, για την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών αλλά και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων. Θα χρειαστεί κατά συνέπεια να δοθεί κάποια πίστωση χρόνου και να προταθεί η ανάγκη εσωτερικής διαβούλευσης στο νέο αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ώστε να υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων για εξεύρεση λύσης και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες, χωρίς εντάσεις, με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής.

Αναφερόμενος στην κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος “αγωνιζόμαστε μαζί, από κοινού με τους εταίρους μας και σε κάθε επίπεδο, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης”.

Από την πλευρά του, ο Γιαννάκης Κασουλίδης υπογράμμισε ότι επιδίωξη της Λευκωσίας για την επόμενη διετία είναι να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της εξωτερικής της πολιτικής σταθερά, σαν ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ. Η Κύπρος, τόνισε, δεν θέλει να διαφέρει από τα άλλα 26 κράτη-μέλη.

Όσο για το Κυπριακό, υπογράμμισε πως η Κύπρος επιθυμεί διακαώς την επίλυσή του και θέλει οι συζητήσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ καλύτερες για την προοπτική της επιτυχίας τους. “Δεν επιθυμούμε διάλογο για χάρη του διαλόγου, θέλουμε ένα διάλογο με στόχο και κατάληξη. Χέρι - χέρι με την Ελλάδα μπορούμε να πετύχουμε πολλά”, κατέληξε.