Για “αλβανοφοβία των γειτόνων” κάνει λόγο ο Σαλί Μπερίσα

Για “φαντάσματα αλβανοφοβίας” στις γειτονικές της Αλβανίας χώρες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, προκαλώντας σκωπτικά σχόλια από την εφημερίδα “Τέμα”.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεπεραστούν τα συναισθήματα και τα φαντάσματα της αλβανοφοβίας η οποία δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, αλλά ούτε και το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", είπε μεταξύ άλλων στον Βεστερβέλε ο Αλβανός πρωθυπουργός, δήλωση που η εφημερίδα “Τέμα” σχολίασε ως εξής: “Ενώ οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν επικρίνει δριμύτατα την εθνικιστική ρητορική του, ο Αλβανός πρωθυπουργός συνεχίζει την πορεία του".

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πρωθυπουργικό γραφείο, στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπερίσα-Βεστερβέλε βρέθηκαν η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και η εκπλήρωση τον κριτηρίων της ΕΕ για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας υπό ένταξη χώρας. Ο Μπερίσα διαβεβαίωσε τον Γερμανό ΥΠΕΞ για την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, τις οποίες εγγυάται το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η χώρα.

Ο Βεστερβέλε συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Έντι Ράμα, καθώς και με τον Αλβανό πρόεδρο, Μπουγιάρ Νισάνι, που δήλωσε: “Η Αλβανία, αν και μια μικρή χώρα, έχει παίξει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της ως βασικός παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενισχύοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, την περιφερειακή συνεργασία και θα ενθαρρύνει τους Αλβανούς να στηρίξουν την ανάπτυξη της δημοκρατίας και την οικονομική ευημερία των χωρών όπου ζουν. Όλα αυτά βασίζονται σε μια παράδοση σύμφωνα με την οποία οι Αλβανοί έχουν προσφέρει τη φιλία και την ειρήνη προς τους γείτονες τους".