“Δεν έχουν βάση οι ελληνικοί ισχυρισμοί”, λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Απορρίπτει την προσφυγή της Ελλάδας στον ΟΗΕ η τουρκική πλευρά, σχετικά με την παραχώρηση αδειών έρευνας σε τουρκική εταιρεία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι άδειες που δόθηκαν είναι για την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως οι ισχυρισμοί της Ελλάδας δεν έχουν καμία βάση στο διεθνές δίκαιο.

Αναλυτικά, η τουρκική ανακοίνωση αναφέρει:

“Έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη τις απόψεις της αναφορικά με την ελληνική υφαλοκρηπίδα σχετικά με τις άδειες που δόθηκαν από τη χώρα μας στον ΤΡΑΟ για την υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εν λόγω ισχυρισμοί της Ελλάδος δεν έχουν κάποια βάση στο διεθνές δίκαιο.  

Οι ισχυρισμοί αυτοί εκφράζονταν και κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίνονταν από τη χώρα μας οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών.  

Οι άδειες που έδωσε η Τουρκία από το 2007 μέχρι τώρα στον ΤΡΑΟ είναι εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς. Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο.  

Ενώ γίνονται τα απαιτούμενα βήματα για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων”.