Τσίπρας σε Ερντογάν: Απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης

"Επαναφορά θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά"

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά θέματα, με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ηγετών στο Πεκίνο.

Η ατζέντα αυτή περιελάμβανε μια γκάμα θεμάτων από τα ελληνοτουρκικά ζητήματα:

- Οικονομία (τουρισμός, επενδύσεις, σιδηροδρομική Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκίνητων στον Έβρο)

- Επανέναρξη διερευνητικών/δίαυλου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας

- Προετοιμασία υψηλών επαφών και ενδεχόμενο G to G τον Οκτώβριο του 2017

- Διάλογος για Ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση, επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για την παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 22 Μάη, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο για την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε πάντως και τις πάγιες θέσεις χώρας του. Συμφώνησε όμως στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία δίαυλου μεταξύ των  αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δυο χωρών.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε τονίζοντας τη στήριξή του στις συνομιλίες για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει να προστατευτούν προκειμένου να πετύχουν. Προσέθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.