Συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς Ντάισελμπλουμ

Απών από τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup - Την παραίτησή του ζητούν ευρωβουλευτές

Συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 4 Απριλίου στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανοίξει με δηλώσεις της Κομισιόν, η οποία θα εκπροσωπηθεί δια του αρμοδίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από τη Προεδρία της Μάλτας.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από τη συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επέλεξε να απουσιάζει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι τελευταίες του δηλώσεις για τους λαούς του Ευρωπαϊκού Νότου και τις γυναίκες.

Αντιδράσεις για την απουσία Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του επέκριναν με δριμύτητα σήμερα τη συμπεριφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ,

«Παρότι νομικά (ο Ντάισελμπλουμ) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «ένα απλό ζήτημα ευγένειας», όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ταγιάνι επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει «μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη», εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.

Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Ντάισελμπλουμ «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντάισελμπλουμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.