Τι είπαν στο τηλέφωνο Τσίπρας-Λαγκάρντ πριν το τετ α τετ με Μέρκελ

Πού στηρίζει η κυβέρνηση την επισήμανση ότι για "κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης"

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη το βράδυ, την παραμονή της συνάντησης της κ. Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.

Επισημαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι σε αυτή την αποδοχή της σχετικής κεντρικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται η επισήμανσή της ότι για "κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης". Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται και η διαπίστωση του Επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πως "το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο".

Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ εμμένει στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ακόμα κι αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα. Επισημαίνεται επ' αυτού, ότι σε σημερινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

"Η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει"

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι το Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει η συμμετοχή του να στηρίζεται σε δύο βάσεις: Πρώτον, στις γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας, και δεύτερον, στην ελάφρυνση του Χρέους. 

Όπως τόνισε, αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, που μετέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που είχαν χθες.

Ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η συζήτηση για το Χρέος θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα έρθει στην Αθήνα στις αρχές της επομένης εβδομάδας και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποκάλυψε πως η Ελλάδα ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν την περασμένη Τρίτη, ενώ ομοίως επιβεβαίωσε πως η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε προσφάτως επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την αξιολόγηση.

Ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει από το Ταμείο οποιαδήποτε μελέτη για τις επιπτώσεις εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ, ο Τζέρι Ράις δεν απάντησε με σαφήνεια και αρκέστηκε να δηλώσει πως ήταν και παραμένει προτεραιότητα της Ελλάδος να μείνει στην ευρωζώνη και προτεραιότητα των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τη διατηρήσουν σε αυτή. Υπογράμμισε δε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος η παραμονή της στην ευρωζώνη.

Handelsblatt: Υπό πίεση Μέρκελ και Λαγκάρντ

Στη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα στόχος τους ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων από το περιβάλλον τους, «να επιλύσουν την αναδυόμενη ελληνική κρίση πριν να μπορέσει να κλιμακωθεί».

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, κάνει λόγο για ορισμένους παράγοντες που περιορίζουν την ικανότητα δράσης τόσο της Μέρκελ όσο και της Λαγκάρντ. «Η επικεφαλής του ΔΝΤ βρίσκεται υπό πίεση διότι οι ειδικοί του Ταμείου έχουν αμφιβολίες για το πρόγραμμα βοήθειας (σ.σ. για την Ελλάδα). Ταυτόχρονα η Λαγκάρντ δεν γνωρίζει ακόμη πως θα τοποθετηθούν οι ΗΠΑ -που έχουν τη μερίδα του λέοντος στο ΔΝΤ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προξενεί ανησυχία και στο ΔΝΤ. (…) Από την άλλη πλευρά η Μέρκελ πιέζεται εν μέσω προεκλογικού αγώνα από την κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανικών κομμάτων. Ελαφρύνσεις χρέους όπως τις ζητά το ΔΝΤ μπορεί να προσφέρει μόνο σε περιορισμένο βαθμό. Αναζητείται ένας συμβιβασμός που να μπορούν να πουλήσουν η Μέρκελ στο Βερολίνο και η Λαγκάρντ στη Ουάσιγκτον. Οι επόμενες συνομιλίες των δύο έχουν ήδη προγραμματιστεί», σημειώνει κλείνοντας η Handelsblatt.