Κοτζιάς: Δεν θα είμαστε πάντα ανεκτικοί με την Τουρκία

"Η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο σκληρή", διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις

Για σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο κατηγόρησε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφορικά με περιστατικά στο Φαρμακονήσι και στα Ίμια, μιλώντας στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ.

“Δεν θα είμαστε πάντα ανεκτικοί. Η απάντησή μας θα είναι πολύ πιο σκληρή”, προειδοποίησε ο κ. Κοτζιάς σχετικά με το πρόσφατο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, και χαρακτήρισε “νευρική δύναμη” την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό “προστατεύουμε τους χώρους της Ελλάδος με πολύ μεγαλύτερη προσοχή”. Παρατήρησε μάλιστα ότι η Τουρκία “έχει ένα βασικό θεμελιακό σκεπτικό, πώς θα μετατρέψει το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη και μετά θα τη διεκδικήσει”.

"Εγώ μιλάω πολύ λίγο, πράττω πολλά", σημείωσε ακόμα, εξηγώντας ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνεννοήσεις με όλες τις ισχυρές δυνάμεις στον πλανήτη, "έχουν ενημερωθεί όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και βέβαια τα απαραίτητα διαβήματα απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων και τη συμπεριφορά τους. Το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε. Αλλά δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο".

Αναφερόμενος στις έντονες επικρίσεις της τουρκικής πλευράς στο πρόσωπο του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου τον τελευταίο μήνα, έκανε λόγο για προσωπικές επιθέσεις που δε συνάδουν με τον συνήθη τρόπο που χρησιμοποιείται στις διεθνείς σχέσεις και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος δεν απάντησε σε αυτές.

Για τους Τούρκους πραξικοπηματίες που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, παραδέχθηκε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδος από την οποία πέρασε το ελικόπτερο με το οποίο αυτοί διέφυγαν από την Τουρκία “αν ήξεραν τι είχε μέσα και ποια θα ήταν η συνέχεια δεν θα το άφηναν να περάσει” και ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα πολιτικά καταγγέλλει κάθε είδους πραξικόπημα. Σημείωσε ωστόσο ότι "η πολιτική καταδίκη του πραξικοπήματος δε συνεπάγεται ότι κάθε Τούρκος πολίτης που κατηγορείται από την Άγκυρα ως πραξικοπηματίας κρίνεται ως τέτοιος από τα ελληνικά δικαστήρια" και υπογράμμισε πως από τη στιγμή που τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν και πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, τότε μπορούν και πρέπει να μείνουν στη χώρα μας, παρά τις αντιδράσεις των Τούρκων που, όπως είπε, χρησιμοποιούν και αξιοποιούν όλα τα νομικά μέσα για να συνεχιστεί η κρίση γύρω από αυτούς τους ανθρώπους.

Ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει μιλήσει και με το ΝΑΤΟ, εξηγώντας ότι ένας από τους λόγους που η Τουρκία θέλει να αποχωρήσει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο είναι "γιατί δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει". Τόνισε δε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο επεισόδιο στο Φαρμακονήσι "έγινε στην περιοχή 3 και 4, όπου η Τουρκία έχει αποκλείσει την ύπαρξη συνεργασίας για την αποτροπή του προσφυγικού", εκφράζοντας την άποψη ότι "η παρουσία του ΝΑΤΟ ενοχλεί την Τουρκία, ιδιαίτερα εκείνες τις μέρες ή περιόδους που θέλει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο". 

"Εγώ υποστηρίζω απέναντι στους Τούρκους", είπε ο κ. Κοτζιάς, "ότι πρέπει να μετρήσουν την περιοχή τους. Με την Ρωσία δεν είναι μακροχρόνια η σχέση τους. Με τους Αρμένιους δεν έχουν καν διπλωματικές σχέσεις ουσιαστικά, λόγω του θέματος της Γενοκτονίας. Στο Ιράκ και στη Συρία βρίσκονται με έναν τρόπο σε εμπόλεμη κατάσταση. Η μόνη χώρα με την οποία έχουν φυσιολογικές σχέσεις -και θα έπρεπε- και που τους στηρίζει να εξευρωπαϊστούν, είναι η Ελλάδα".