Τσίπρας: Στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο Ποροσένκο, μετά από τη συνάντησή τους

Η διμερής συνεργασία και οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον Πέτρο Ποροσένκο.

«Εξετάσαμε τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεών μας σε οικονομικό επίπεδο με έμφαση στην ενέργεια, τον τουρισμό και τα έργα υποδομών» ανέφερε ο κ. Τσίπρας σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, μετά από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Αναφορικά με την αναζωπύρωση της κρίσης στην Ουκρανία, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι εξελίξεις στην παρευξείνιας γειτονίας μας επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις δισθενείς οικονομικές μας σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή».

Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στην πολυάριθμη ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης, για να επισημάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει η χώρα, προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στην περιοχή.

«Συζητήσαμε για την κρίση και την προσπάθεια εξεύρεσης σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από τον διπλωματικό δρόμο. Η Ελλάδα σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σταθερός γνώμονας της Ελλάδας είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε και επέμεινε: «Πρέπει να κινήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης υπέρβασης της κρίσης».

Ερωτηθείς αν είναι υπέρ της συνέχισης των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Μόσχας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα διευθέτηση της κρίσης και να αρθούν οι κυρώσεις και τα αντίμετρα που επηρέασαν αρνητικά την ελληνική οικονομία. Δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Δήλωσε ακόμη ότι τιμά την στήριξη του κ. Τσίπρα για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας, ενώ αναφέρθηκε στις κοινές προσπάθειες με την Αθήνα για τη διευκόλυνση της τουριστικής ροής από την Ουκρανία στην Ελλάδα.