Τσίπρας: Ο δρόμος της τουρκικής προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά

"Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν", διαμηνύει από τη Μάλτα ο πρωθυπουργός

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν και ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, έστειλε από τη Μάλτα, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θέλω να είμαι σαφής, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει είναι η σταθερή αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καθώς επίσης και η αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όλα τα προβλήματα που προκύπτουν, ποντάροντας πάντα στο διάλογο, στη συνεργασία και όχι σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα αυτό θα ληφθεί και από την άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως τα ελληνικά σύνορα είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αυξημένη προκλητικότητα και στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: “Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου που παραβιάζεται από την άλλη πλευρά”.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφάλειας, το Brexit, αλλά και την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και το νέο πλαίσιο της πολυετούς ατλαντικής συμμαχίας, τονίζοντας: «Αυτές τις προκλήσεις πρέπει να διαχειριστεί η Ευρώπη με αποφασιστικότητα. Αν συνεχίσει στην ίδια πορεία, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Δεν μπορεί η Ευρώπη να παράγει περισσότερες εσωτερικές κρίσεις από όσες μπορεί να καταναλώσει. Δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας που εξοντώνουν τους λαούς και τους θέτουν σε πλήρη συναισθηματική αντίθεση με τις ηγεσίες τους και με την Ευρώπη, ως έννοια και ως όραμα».

Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση των συνομιλητών του στις διμερείς συναντήσεις και μέσα στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων μας δείχνει απόλυτη κατανόηση στη θέση, στη στάση, στα δίκαια αιτήματα της ελληνικής πλευράς, σε όλα τα θέματα, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στα θέματα που αφορούν την οικονομία και την πορεία της χώρας και νομίζω ότι ο μεγάλος μας σύμμαχος στο τελευταίο, είναι η εξαιρετικά θετική απόδοση, η θετική υπέρβαση όλων των οικονομικών στόχων από την πλευρά της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα».

Συναντήσεις Τσίπρα με Γιούνκερ και Μέι

Στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός συζήτησε με την κ. Μέι την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Στη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ συζήτησαν, σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, την πορεία του προγράμματος και συμφώνησαν στην ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.