Τουρκική πρόκληση: Στα Ίμια ο Τούρκος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

Ανήμερα της 21ης επετείου από την κρίση των Ιμίων

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο ανήμερα της 21ης επετείου της κρίσης στα Ίμια. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, με τουρκική πυραυλάκατο και συνοδευόμενος από άλλα σκάφη, βρέθηκε στα Ίμια.

Ο Τούρκος αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, Hulusi Akar, επιβιβάστηκε στην πυραυλάκατο από το λιμάνι του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και έφτασε μέχρι τις βραχονησίδες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1996. 

Ωστόσο ο Τούρκος στρατηγός δεν αποβιβάστηκε στις βραχονησίδες αλλά επέστρεψε στο Μπόντρουμ, επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας και πέταξε πάνω από τα Ίμια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, που επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Η αποβίβαση του Τούρκου αρχηγού ΓΕΕΘΑ εμποδίστηκε από κανονιοφόρο του ελληνικού ναυτικού.

Αν και στα τουρκικά μέσα δεν γίνεται καμία αναφορά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται και ως "αντίποινα" σε βάρος της Αθήνας για την απόφαση να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, καθώς διώκονται για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου του 2016. 

Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΘΑ

Μια πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περίπου στις 11 το πρωί το συγκρότημα των νήσων Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην περιοχή υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος, καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών. Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης για την απομάκρυνσή τους και έτσι τα τουρκικά σκάφη αποχώρησαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.