Τα είπαν στο τηλέφωνο Τσίπρας και Ερντογάν εν όψει Γενεύης

Δεν θα παραστεί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος, μόνο αν υπάρξει θετική εξέλιξη θα μεταβεί στην Ελβετία ο πρωθυπουργός

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα, το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για τη σημασία που έχει η εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα (αλλά με διερμηνεία από τα ελληνικά στα τουρκικά, και τούμπαλιν). Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα την παραμονή της Πολυμερούς.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ακόμα πως ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, και διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι πιθανή λύση στο Κυπριακό θα έχει θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Από τα παραπάνω προκύπτει, πρώτον, ότι δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο μετάβασης στη Γενεύη του Τούρκου Προέδρου (όπως είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν κάποιες πλευρές), και δεύτερον, ότι το θέμα τα τελευταία 24ωρα έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική, και άρα ουδείς μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε εξέλιξη.

Εξάλλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, Τσίπρας και Ερντογάν συμφώνησαν ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν εποικοδομητική στάση.