Τουρκία προς Καμμένο: Οι δηλώσεις σας επιστρέφονται γιατί δεν είναι σοβαρές

Απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών "απαντά" στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου, με τις οποίες επιτέθηκε τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Αλβανία σχετικά με την αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών (βλ. Συνθήκη της Λωζάνης).

Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο, η Άγκυρα έχει "ήδη τοποθετηθεί" στο θέμα αυτό και δεν θα "επανέλθει".

Επιτίθεται στον κ. Καμμένο καλώντας τον να "ενεργεί με ευθύνη και σοβαρότητα", ανάλογη "της κατάστασης". Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι δηλώσεις του κ. Καμμένου "επιστρέφονται" σε αυτόν.

Χαρακτηρίζει ακόμη τις δηλώσεις του κ. Καμμένου "επιζήμιες για την προσπάθεια βελτίωσης της σχέσης των δυο χωρών" (Ελλάδας και Τουρκίας). 

Καμμένος: Ο Ερντογάν κάνει ηλίθιες δηλώσεις και μετά ζητά συγγνώμη

Ο υπουργός Άμυνας από τη Μολυβδοσκέπαστη όπου βρέθηκε χθες, ξεκινώντας τη διήμερη περιοδεία του στα ακριτικά φυλάκια της Βορειοδυτικής Ελλάδας είπε χαρακτηριστικά: «Από δω θέλω να στείλω και ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες, το διεθνές δίκαιο και να κάνουν προκλητικές δηλώσεις. Από τη μία μεριά έχουμε την Τουρκία, που με συνεχείς δηλώσεις προσπαθεί να δυναμιτίσει το κλίμα. Η απάντηση η δική μας, η απάντηση που δίνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο, της προάσπισης τη εθνικής κυριαρχία της χώρας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης θα επιστρέψουν στη Συνθήκη των Σεβρών».

«Από κει και πέρα, θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα», πρόσθεσε.